Hvad er en varmekilde?

I Danmark har vi flere forskellige varmekilder, der alle bliver brugt til at opvarme vores hjem og brugsvand. Uden en varmekilde vil du altså ikke kunne få varme fra radiatoren eller varmt vand fra vandhanen.
Du kan blandt andet få fjernvarme, naturgas, elvarme, varmepumpe eller et oliefyr, der alle er kendte bud på varmekilder.
Hvilken varmekilde, du har, afhænger af det område, du bor i. Mange af byerne i Danmark har fjernvarme, og nogle områder har tilmed tilslutningspligt til fjernvarme. Det vil sige, at du er tvunget til at være tilsluttet fjernvarme, med mindre det bedre kan betale sig med en anden slags varmekilde.
Er dit hus fra før 2013, og er der en gasinfrastruktur i nærheden, har du måske naturgas som varmekilde. Her skal du have plads til et naturgasfyr, der typisk er mindre end et oliefyr.
Hvilken varmekilde passer bedst til dit hjem?
Som udgangspunkt vælger du selv, hvilken varmekilde du gerne vil bruge til at varme dit hus og vand. Det afhænger dog af det område, du bor i, da der kan være tilslutningspligt til en bestemt type varmekilde. Hvis du vil skifte varmekilde, er det derfor altid en god idé at starte med at kontakte din kommune for at høre, om der er nogen tilslutningspligt.
I fremtiden bliver der færre slags varmekilder at vælge imellem. Blandt andet er det blevet forbudt at installere olie- og gasfyr i huse bygget efter 2013, ligesom elvarme er forbudt i de kollektivt forsynede områder med fjernvarme eller naturgas. Det skyldes, at fossile energikilder langsomt bliver udfaset.
Hvis du står over for at vælge en ny varmekilde, bør du derfor fokusere på:
• Fjernvarme: Er – sammen med varmepumper – den mest energibesparende opvarmningsform og ofte en billig måde at opvarme dit hus på. Ulempen er, at der er stor forskel på priserne fra kommune til kommune, og varmen bliver ikke altid udnyttet optimalt i boligen på grund af eksempelvis forkert størrelse.
• Varmepumpe: Du kan også vælge en luft-til-vand eller luft-til-luft varmepumpe. Begge slags varmekilder er billige, energivenlige og nemme at installere. Mange sommerhuse bruger dem, da varmepumperne fungerer godt som et supplement. De kræver dog, at huset er godt isoleret, før du får noget ud af varmen.
Du kan læse mere om, hvorfor en varmepumpe er et godt valg.
Kan du spare penge med din varmekilde?
Hvert eneste år bruger du mange penge på at opvarme både din bolig og dit brugsvand. Men med den rette varmekilde kan du spare penge på varmeregningen og samtidig mindske din boligs CO2-udledning. Samtidig kan grønne tiltag, såsom solceller og efterisolering, være en hjælp til at spare penge.
Hvis du vil spare penge på varmeregningen, afhænger prisen dog i sidste ende af dine vaner, og hvor godt boligen er isoleret. En del af din samlede varmeudgift til opvarmning og varmt brugsvand er nemlig bestemt af din adfærd – altså gode eller dårlige vaner. Samtidig kan du ende med at bruge mange penge på at varme huset op, hvis en del af varmen siver ud af utætte vinduer.
Uanset hvilken varmekilde du ønsker at skifte til, anbefales det derfor, at du konsulterer en fagkyndig person, der kan afdække dine muligheder.