Hvad er brugsvand?

Brugsvand er det det kolde drikkevand, der kommer ud af din vandhane og det varme vand til brusere og lignende. Det er altså det vand, du bruger i hjemmet.
I Danmark kommer størstedelen (99 procent) af vores brugsvand fra jorden og er det, vi kalder for grundvand. Det bliver dannet af regn, sne og anden nedbør, der siver dybt ned i jorden. Herfra bliver det pumpet op og sendt til et renseanlæg, hvor det bliver renset. Har du fjernvarme, vil et kraftvarmeværk pumpe det nu opvarmet vand ud til dig, så du kan nyde alt fra gulvvarme og varmt brugsvand fra hanen.
Hvem har ansvar for kvaliteten af brugsvand?
Det er de danske vandværker, der har ansvaret for, at drikkevandets kvalitet er i orden. Kravene til vandets kvalitet gør, at det overholder nogle fastsatte grænseværdier for en lang række stoffer, herunder jern, mangan, nitrat, pesticider og bakterier. På den måde er du bedre sikret et sundt og rent vand fra vandhanen og bruseren.
Du kan tjekke kvaliteten af brugsvandet fra dit vandværk. Er du i tvivl om, hvorfra du får vandet, er der flere vandregninger, der har oplysninger om vandværket, men det kan også være, at din kommune ved det.
Hvordan kan du gøre brugsvand koldt og varmt?
Der er forskellige metoder til at gøre dit brugsvand isnende koldt og dejligt varmt.
Nogle bruger for eksempel en varmeveksler, der sørger for at varme dit vand nu-og-her, når du skal bruge det. Fordelen er, at du ikke skal bruge penge på at holde en vis mængde vand konstant varmt, som du ellers skal med en traditionel varmtvandsbeholder. Faktisk kan du spare omkring 40 procent ved at udskifte din varmtvandsbeholder til en varmeveksler.
Til forskel fra en varmeveksler har en varmtvandsbeholder altid et lager af varmt brugsvand klar til dig. Også ved forsyningssvigt. Beholderen bliver løbende fyldt op, så du ikke behøver at tænke på at gøre det selv, lige inden du skal i bad eller fylde den oppustede pool op. Laver du til gengæld en aktivitet, der kræver for meget opvarmning, risikerer du at løbe tør for varmt vand. Så må du vente på, at beholderen bliver fyldt op igen.
Hvor meget koster brugsvand?
I Danmark betaler du dels for det rene vand, som du får leveret i hanen - dels for det spildevand, du sender ud i afløbet. Prisen på brugsvand er sammensat af en fast afgift og en variabel pris på vandet. Oveni kommer en fast afgift og en variabel pris på spildevand. Der kan dog være stor forskel på prisen alt efter, hvor du bor. En familie med to voksne og tre børn betaler lidt over 10.000 kr. mere om året for 170 m3 brugsvand fra det dyreste vandværk sammenlignet med det billigste.
Det er derfor en god idé at holde øje med dit vandforbrug. Hvis du én gang om måneden noterer, hvor meget vand du har brugt, vil du kunne spotte et eventuelt vandspild.
Du kan læse om, hvordan du aflæser din vandmåler, og hvad tallene betyder.