Hvad er et aggregat?
Et aggregat er et sikkerhedsaggregat, også kaldet en sikkerhedsventil til vandvarmere og er lovpligtig i Danmark. Hvis trykket i din varmtvandsbeholder bliver for høj, hjælper aggregatet med at lette trykket fra det varme vand. Det gør den ved at åbne så der løber vand ud, og derved letter på trykket i rørene, så du undgår, at den din varmtvandsbeholder sprænger eller der opstår skader på rørene. Når trykket herefter kommer under sikkerhedsventilens indstillede tryk, så lukker den automatisk igen.
Årsagen til denne sikkerhed er, at opvarmet vand har en større volumen end koldt vand (det vil sige, at det fylder mere). Hvis det varme vand når en meget høj temperatur, stiger vandtrykket, og du kan derfor stå med en varmtvandsbeholder og tilhørende rør, som ikke kan tåle det høje tryk. Som i værste fald kan dette få dine rør eller beholder til at sprænge, og det er bestemt ikke godt for varmeregningen.
De fleste aggregater kan klare mellem 10 og 15 bar.
Hvad er en vandvarmer?
En vandvarmer er en beholder, der varmer dit brugsvand til køkken, badeværelse og bryggers op. Nogle vandvarmere bliver også brugt til at varme vandet i fjernvarmeanlæg og centralvarmeanlæg op. Vandvarmeren bruger enten pillefyr, gas, strøm, fjernvarme eller centralvarme til at varme vandet op.
På nogle vandvarmere har du mulighed for at indstille manuelt, hvor varmt vandet skal være. På den måde kan du spare penge.
Du bør dog altid varme vandet op til mindst 55 grader, da det forhindrer bakterievækst i beholderen og rørene. Du bør dog ikke skrue for højt op for varmen, for hvis vandet er varmere end 55 grader, er der større risiko for kalk, hvilket ødelægger beholderen, og skoldning.
Se også: Min vandvarmer varmer ikke - Hvad gør jeg?
Hvad skal min vandvarmer have udover et aggregat/sikkerhedsventil?
Når du har investeret i en vandvarmer, er det essentielt at vedligeholde og forlænge levetiden på den ved at købe det korrekte tilbehør. På den måde holder den meget længere, samtidig med at du øger sikkerheden.
Udover et aggregat, som sikrer mod overtryk, vil varmeanlægget derfor ofte være monteret med et varmelegeme, som kan tage over, hvis der er behov for ekstra energi. Flere vælger også at montere en kalkspalter, som sikrer mod tilkalkning af systemet.
Derfor skal din varmtvandsbeholder dryppe
Oplever du, at din sikkerhedsventil/aggregat drypper? For eksempel efter du har været i bad? Så må den gerne dryppe lidt, når beholderen producerer varmt vand. Det skyldes, at varmt vand fylder mere end koldt vand, og derfor er sikkerhedsventilen med lidt at lette trykket.
Hvis din varmtvandsbeholder drypper hele tiden, kan det være et tegn på, at beholderen er gennemtæret. Den er altså ved at blive nedbrudt og er utæt. Er det dit tilfælde, skal du hurtigst muligt lukke for vandtilførslen til beholderen og eventuelt tømme det vand, der er tilbage. En utæt varmtvandsbeholder kan ses på vandregningen, da det øger vandforbruget med 1-2 m3 om dagen i en almindelig husstand.
Normalt kan en varmtvandsbeholder holde fra 15 til 30 år. Er det tid til at skifte den ud med en ny, så skal du bruge en autoriseret VVS-installatør til udskiftningen. Skal du selv anskaffe en ny varmtvandsbeholder, så kan du med fordel vælge den mest energieffektive, da du måske opnår et bedre energimærke og dermed en højere værdi af boligen.