Valg og opsætning af varmtvandsbeholder
Varmtvandsbeholderen er den sikre løsning på en stabil forsyning af varmt vand året rundt, dog kan det være svært at finde hoved og hale i, hvilken varmtvandsbeholde der passer ind i dit hjem. Derfor har vi samlet fem gode råd om varmtvandsbeholdere og deres størrelse, så du kan finde den perfekte til din husholdning.Få en vandvarmer til at opvarme brugsvandet

En varmtvandsbeholder er uundværlig i ethvert hjem. Det er nemlig den beholder, du bruger til at producere varmt brugsvand til husholdningen. Når du for eksempel går i bad eller åbner for den varme hane, så kan du takke takke varmtvandsbeholderen for at blive lun. Måske er du også stødt på navnet “vandvarmer”? Ingen grund til at være forvirret. Det er et og samme produkt.
En varmtvandsbeholder er som oftest vægthængt og bliver tit placeret i bryggerset. Du kan få varmtvandsbeholdere i alt lige fra 50 liter til 400 liter. På den måde er du sikker på at finde en stor nok varmtvandsbeholder, der passer til dine behov.
Skal du skifte boligens gamle varmtvandsbeholder ud med en helt anden model, eller vil du gerne have den samme, eksisterende varmtvandsbeholder i forbedret udgave? Få gode råd om type, størrelse og opsætning herunder.
Hvilken størrelse skal en varmtvandsbeholder have?
Når du skal vælge en ny varmtvandsbeholder, er den rigtige størrelse vigtig fra start af. En almindelig familie på to børn og to voksne vil normalt klare sig med en varmtvandsbeholder med en størrelse på 60-110 liter. Er der derimod tale om en familie på fire, der ofte benytter sig at karbade eller lignende, bør du vælge en større løsning på minimum 160 liter.
Er du i tvivl, kan det måske virke smart med bare at vælge en stor, så du ikke pludselig får koldt vand fra bruseren. Men er der mere vand, end du har behov for, risikerer du, at der ligger en mængde tilbage hver dag. Det betyder, at bakterier får nemmere ved at gro. Derfor bør du vælge en beholder, hvor vandet udskiftes dagligt.
Sådan vælger du varmtvandsbeholder i rigtig størrelse
-
Hvor mange bor der i husstanden?
-
Hvor mange skal kunne bade samtidig?
-
Er der cirkulation i anlægget?
-
Har du plads til størrelsen i boligen?
-
Hvor god effekt har beholderen?
Du skal blandt andet tage højde for den fysiske størrelse. Hvor meget fylder den, og er der plads til din i bolig? En anden vigtig overvejelse er, at der selvfølgelig skal være nok vand til boligens forbrug. Måske bruger børnene ofte badekaret? Eller har du en luksuriøs bruser, der bruger meget vand? Nøjes du med lidt varmt vand til håndvask og rengøring?
Desuden skal du være opmærksom på, at den er ordentlig isoleret. Hvis beholderen er over 10 år gammel, har den sandsynligvis et større varmetab end nødvendigt - og det betyder mindre energieffektiv. Bedre isolering gør, at opvarmningen af vandet sker hurtigere, og at mængden af varmt vand er mere konstant. Samtidig sikrer du, at mindre går tabt.
Har du mistanke om en utæt vandvarmer? Læs vores artikel: Min vandvarmer virker ikke - hvad gør jeg?
Find den rette beholder til at opvarme brugsvand
Foruden den rigtige størrelse skal du naturligvis også have den rigtige varmtvandsbeholder. Der er nemlig forskellige typer beholdere, der har hver deres fordele og ulemper. Du bør derfor overveje, hvilke behov der er vigtige for dig. Skal det være en økonomisk bevidst løsning? Vil du være selvforsynende på varmen?
En mulighed er en el-vandvarmer, der producerer varmt vand et el-varmelegeme i beholderen. Det gør, at du kan få varmt vand, selvom du ikke har en varmepumpe, et gasfyr eller pillefyr. På den måde egner el-vandvarmer sig særligt godt til sommerhuset, kolonihaven eller boliger, som er under ombygning. Desuden kan du nemt justere temperaturen.
En fjernvarmebeholder skal tilsluttes fjernvarmenettet, hvorefter varmen bliver leveret fra dit lokale fjernvarmeværk. Det er en af de mest anvendte opvarmningsformer i byer, men den kræver, at du har direkte fjernvarme. Samtidig kan du bruge fjernvarme til at opvarme resten af din bolig via rør. Når vandet har afgivet sin varme i dit hus, bliver det ført ud af huset igen og tilbage til anlægget, hvorefter processen starter forfra.
Et solvarmeanlæg producerer varmt brugsvand ved hjælp af energi fra solen. Det foregår ved, at solfangere opvarmer en væske, som løber ned til din varmtvandsbeholder og afgiver sin varme. Så kan du blive selvforsynende med varmt vand opvarmet af solen. Fordelene er mindre forbrug af olie og gas, CO2-udslip og besparelser på din energiregning. Vælger du denne løsning, bør du udskifte din nuværende varmtvandsbeholder.
En fjerde type varmtvandsbeholder er combi-vandvarmer. Som navnet antyder, får du en kombination af to varmekilder; nemlig el og enten fjernvarme eller centralvarme. Denne type varmtvandsbeholder er god til dig, der har en varmekilde, for eksempel et oliefyr, som du slukker for om sommeren, eller hvis du ønsker at optimere måden, du får varmt vand på.
Tag også højde for, om der er cirkulation i anlægget. Den hjælper med, at det varme vand kommer hurtig frem, når du åbner for hanen.
Skal din varmtvandsbeholder ikke opvarme din bolig, så kan en varmepumpe også være din nye varmekilde.
Opsætning af varmtvandsbeholder
Med den rette størrelse og type burde du nu være klar til at vælge den helt rigtige varmtvandsbeholder til dig og din husstand. Herefter skal du kontakte en autoriseret VVS-installatør. Du må nemlig ikke selv montere eller sætte en varmtvandsbeholder op.
Det er en opgave, der kræver autorisation. Du bør derfor ikke selv opsætte beholderen, uanset hvor godt du synes, dine hænder er skruet på. Desuden er du bedre sikret i forhold til forsikringen. Har du kastet dig ud i monteringen, og noget går galt, så er det ikke sikkert, forsikringsselskabet vil dække udgifterne.
En utæt varmtvandsbeholder kan især blive en dyr regning for dig, da den kan give store vandskader, og uden at du bemærker det. Her bør du i stedet begrænse skaden så vidt muligt ved at lukke for vandtilførslen og eventuelt tømme det resterende vand. Så løber der ikke mere vand ud af beholderen.
Har du flere spørgsmål, er du altid velkommen til at tale med en af vores faguddannede specialister hos vores kundecenter.
Populære produkter