7 tips til et bedre indeklima
Et godt og sundt indeklima kan være helt afgørende for dit helbred. Hvert år forårsager eller forværrer et dårligt indeklima nemlig både hjertekarsygdomme men især også lungelidelser som astma, allergi og KOL. Det er nok ikke noget nyt for dig, at indeklimaet er vigtigt, men nogle gange handler det også bare om at få husket på de gode vaner. Det har vi sat os for i denne artikel, hvor vi kommer med de 7 bedste råd til at få et godt indeklima, der gør din bolig til et rart sted at være.Hvorfor er indeklimaet vigtigt?
Der er flere grunde til, at det er vigtigt at have styr på indeklimaet. De fleste er klar over, at fugt på væggene og vinduerne kan give skimmelsvamp, som ikke er sundt at indånde. Men der er er også andre ting, der med tiden kan gøre skade på helbredet. Der er for eksempel den radioaktive gas Radon, som kan strømme op fra undergrunden og fordærve luften. Det er uundgåeligt, at du vil blive udsat for noget radonstråling, men der er stor forskel på hvor meget, og netop radon er den næststørste årsag til lungekræft, og det anslås, at ca. 9% af danske tilfælde af lungekræft skyldes for høje mængder af stråling fra radon. Det gode er, at du kan gøre noget ved det. Først bør du identificere, om du har et problem ved at lave en måling med en radon- og luftkvalitetsmåler, hvor bq/m³ skal være under 100. Er niveauet for højt er der endnu mere grund til at læse med her, for problemet kan heldigvis afhjælpes ved at have helt styr på indeklimaet.
Nu har vi fundet ud, hvorfor det er vigtigt, så lad os da komme til rådene, så du kan få et indeklima, der er rart at være i nu og for dit helbred på sigt.
1) Luft ud med gennemtræk tre gange dagligt.
Ja, det er banalt. Og du har hørt det mange gange. Men det er simpelthen bare uhyre vigtigt at få det gjort. Derfor anbefales det, at du som minimum lufter ud i 5-10 minutter tre gange dagligt. Og det er ikke nok blot med ét enkelt åbent vindue – der skal gennemtræk til for, at luften bliver tilstrækkeligt udskiftet.
2) Hold temperaturen på boligen omkring 20-22 grader i alle rum
Når væggene i et rum bliver kolde og det blandes med fugt, har du en dårlig cocktail. Det gør nemlig, at der dannes kondens på indersiden af væggen, og så har du balladen, da det kan få luftfugtigheden til at stige. Derfor er det vigtigt at holde en nogenlunde stabil og lun temperatur i alle boligens rum. Dette gælder også soveværelset, som mange ellers godt kan lide at holde koldt. Vi afgiver nemlig en del fugt i løbet af natten, og for at det ikke skal sætte sig for meget i væggene, må temperaturen ikke blive for lav. Nattens fugtproblemer kan også afhjælpes ved at holde døren indtil soveværelset åben om natten, så hele boligens rumfang kan tage imod den uundgåelige nattefugt.
Den stabile temperatur reguleres typisk ved enten radiatorer eller gulvvarme - eller en kombination af disse to. Og der er fordele ved begge løsninger. Hvis du vælger gulvvarme har vi her en guide, du kan bruge til at spore dig ind på, hvad du skal vælge. Har du nogle radiatorer, der ikke virker, så er her 3 tips til at få dem op at køre igen.
3) Gør rent mindst én gang om ugen
Dette er også ét af de mere gængse råd, som vi alle kender til, men som vi ikke alle lige får fulgt i en travl uge. Det er dog vigtigt at få så mange støvpartikler som muligt ud af boligen, da de små partikler kan være roden til meget ondt, og de er ganske enkelt ikke sunde at inhalere.

Når du så går i gang med at svinge støvkluden, er det heller ikke helt lige meget hvilke rengøringsmidler, du bruger. Og mange af dem du muligvis har i skabet, har du i grunden slet ikke brug for. Det vigtigste er at bruge rigeligt knofedt, og i de tilfælde, hvor det ikke er nok, bør du bruge rengøringsmidler, hvor der ikke er så meget parfume eller duftstoffer i, da de stoffer, dette udskiller, ikke gør noget godt for indeklimaet og dermed heller ikke dig.
4) Få den årlige hovedrengøring tilbage i kalenderen
Dette råd er vi nok mange, der har glemt. For tidligere generationer var det nok mere almindeligt, at man satte en hel dag af i en weekend én gang om året, hvor man havde alle ting ude af skabene, fik flyttet sofaen og på den måde kom rundt i alle hjemmets hjørner. Dette råd virker dog stadig lige så godt i jagten på et sundt indeklima. Med en hovedrengøring får du nemlig alle boligens støvdepoter væk, og det kan gøre alverden for dit helbred i det lange løb.
5) Få helt styr på luftfugtigheden i forbindelse med bad
At tage kortere bade har mange fordele. Det hjælper på vandregningen, det er godt for klimaet, og så kan det tilmed gøre underværker for indeklimaet. Det kan det selvfølgelig af åbenlyse årsager, da mindre vand i kortere tid selvsagt er godt for luftfugtigheden sammenlignet med længere bad, da der ganske enkelt er mindre fugt at tage sig af.
Fredag aften. Vin i glasset. En god film i fjernsynet. Det kalder næsten på levende lys. Men det kan være en god idé at forsøge at minimere dit brug af stearinlys
Netop luftfugtigheden er også grunden til, at det er en god idé at lukke døren, mens du er i bad og desuden at åbne vinduet, bruge en svaber til det overskydende vand, og så kan det være en god idé at have en badventilator med hygrostat og timer i. På den måde kan du indstille den til at gå i gang, når luftfugtigheden i rummet overstiger en grænse, du har sat, og så kører den indtil, luftfugtigheden er under grænsen igen. Og ved at lukke døren imens du er i bad og efter, du er kommet ud, sikrer du dig, at luftfugtigheden ikke stiger i hele boligen.
6) Glem ikke at vedligeholde ventilationssystemerne
Du har muligvis fået sat de rigtige ventilationssystemer op i boligen, men har du også husket at vedligeholde dem og få tjekket, om de rent faktisk stadig virker? Det er igen én af de ting, man hurtigt kan glemme, fordi man går ud fra, at det fungerer. Men det kan være en god idé at få tjekket op på en gang i mellem. Skal du til at bygge, eller skal du bare have et nyt ventilationssystem, er der flere veje at gå. Vil du gå efter den helt store løsning, er der det klassiske ventilationsanlæg fra Genvex, som både sørger for et bedre indeklima og en lavere varmeregning. Her bliver energien fra den brugte luft, som bliver ledt udenfor, nemlig overført til den friske indblæsningsluft.
Du kan også vælge ventilationsløsninger fra eksempelvis Duka. Her kan du også få hele ventilationspakker, som passer til størrelsen på dit hus, eller også kan du sætte enkelte varmegenvindingsanlæg op rundt omkring. Det smarte ved Dukas løsninger er, at nogle af deres modeller kan forbindes trådløst, så den ene kan blæse nyt luft ind, mens den anden suger ud, hvis der er sat to i samme rum. Sætter du bare én enhed ind i et rum vil den i 70 sekunder skabe et lille over- eller undertryk. Det er dog ikke nok til, at du kan mærke, at trykket ændrer sig.
7) Minimér brugen af stearinlys
Fredag aften. Vin i glasset. En god film i fjernsynet. Det kalder næsten på levende lys. Men det kan være en god idé at forsøge at minimere dit brug af stearinlys. De danner nemlig ultrafine partikler, som ikke er sunde at få ned i lungerne, hvis det er noget, der sker alt for hyppigt. Udskift eventuelt de levende lys med de nye LED-alternativer, der giver den hyggelige stemning, men som ikke bidrager til et dårligere indeklima.
Lad BilligVVS hjælpe dig til et bedre indeklima
Vi vil selvfølgelig gerne hjælpe dig med at få et indeklima, der er rart at være i. Vi kan desværre ikke lige hjælpe dig med rengøringen, men vi kan dog hjælpe dig noget af vejen med en støvsuger. Og ikke nok med det, så har vi her på Billigvvs.dk også et bredt udvalg af varmegenvindingssystemer, luftkvalitets- og radonmålere, affugtere, badventilatorer mm.
Nogle af produkterne finder du nedenunder her, og ellers er det bare at gå igennem menuen i toppen af siden.
Hvis du er i tvivl om, hvad der lige er der rigtige system for dig, eller hvis du har spørgsmål til nogle af produkterne, så sidder vores faguddannede kundeservice selvfølgelig klar til at hjælpe dig.