Hvilken gulvvarme skal du vælge
Få alt at vide om, hvorfor og hvilken gulvvarme du skal vælge – samt hvilke gulvvarmeløsninger der passer til den type gulv du har eller påtænker at anskaffe. Læs med og bliv meget klogere på det rigtige valg af gulvvarme i denne guide.Er der noget bedre end et varmt gulv til de kolde fødder på en frysende vintermorgen?
Med gulvvarme får du et dejligt varmt gulv. Det giver en mere jævn opvarmning af hele lokalet og dermed en større komfort. Du får også større frihed til at møblere lokalet, fordi du ikke skal tage højde for radiatorernes placering. Og så støver det mindre, lige som du slipper for at skulle rengøre og male radiatorer og eventuelt synlige vandrør.
Til gengæld er varmefordelingen i lokalet anderledes end med traditionelle radiatorer. Derfor kan møblerne virke kolde at sætte sig i, lige som det kan føles som om, det er køligere eller trækker på overkroppen. Især hvis boligen ikke er ordentlig isoleret i vægge og etageadskillelse.
Så selv om gulvvarme for de fleste har en positiv klang, og er en positiv oplevelse, har det nogle ulemper, du bør være klar over, før du vælger gulvvarme som opvarmningskilde.
Skal du vælge el-baseret eller vandbaseret gulvvarme?
En af gulvvarmens største ulemper er, at det er dyrt at etablere eller skifte over til. For uanset om du vælger en el-baseret eller vandbaseret gulvvarme, skal du enten have gulvet taget op eller lagt et nyt gulv oven på det eksisterende.
Fordele ved gulvvarme:
-
Jævn opvarmning af rummet
-
Ingen rengøring og vedligehold
-
Støv hvirvles ikke rundt i lokalet
-
Hurtigere tørring af fugt
-
Større frihed til indretning
El-baseret gulvvarme er nemmest og billigst at etablere. Til gengæld koster det meget mere at bruge. Det modsatte gør sig gældende for vandbaseret gulvvarme, der samtidig har den fordel, at det er væsentligt mere energibesparende.
Vælger du vandbaseret gulvvarme, er det nemmest og billigst at installere i forbindelse med et nybyggeri eller en større renovering. For vandbaseret gulvvarme kræver, at et eventuelt eksisterende gulv fjernes helt, så der kan lægges varmeslanger i gulvet. Det kan både gøres i støbte gulve og under trægulve.
Elektrisk gulvvarme kan lægges både ved nybyggeri, renovering og faktisk også direkte oven på et eksisterende gulv. Vælger du det sidste, skal der så etableres et nyt gulvlag ovenpå, når gulvvarmemåtterne er lagt. Enten i form af et tyndt pudslag med klinker ovenpå (f.eks. i badeværelse, køkken eller bryggers) eller et nyt trægulv (i stue eller værelser).
Ulemper ved gulvvarme:
-
Dyrt at etablere, især vandbaseret
-
Længere tid om at varme rummet op
-
Længere tid før varmen forsvinder
-
Kræver effektiv isolering af boligen
-
Kan give træk fra ældre vinduer og døre
-
Dyrt at reparere gulvvarmeinstallationen
Elektrisk gulvvarme er primært til badeværelset
Vælger du elvarme i gulvet, skal du være opmærksom på, at du ikke kan bruge det som den eneste eller primære varmekilde. Det er simpelthen forbudt i henhold til elvarmeforbuddet fra 1988. Så hvis du ønsker at bruge gulvvarme som din eneste opvarmning, kan du kun vælge vandbaseret gulvvarme.
Men vil du f.eks. etablere gulvvarme i dit badeværelse, og hverken har lyst, råd eller orker det store besvær med at bryde gulvet op, kan du sagtens vælge en elbaseret løsning. Er badeværelset lille, vil vandbaseret gulvvarme oftest være både for dyr og besværlig at installere, ligesom energibesparelsen i forhold til en el-baseret løsning vil være meget lille.
Elektrisk gulvvarme har samtidig den fordel, at det kan køre hele året, uanset om du fyrer eller ej. Derfor er det særligt velegnet til badeværelset. Ved nybyggeri eller større renoveringer kan du derfor overveje, at etablere begge gulvvarmetyper i badeværelset. Så kan du tænde for strømmen til gulvvarmen, når du slutter for centralvarmen.
Hvilken gulvvarme passer til dit gulv?
De fleste som overvejer gulvvarme, vælger det primært, fordi de har eller påtænker at etablere et støbt gulv i beton. Men faktisk kan du sagtens etablere gulvvarme under et trægulv. Både elektrisk og vandbaseret.
Gulvvarme i trægulv
Vælger du en elektrisk løsning, kan du lægge gulvvarmen oven på det gamle trægulv eller et eksisterende cementgulv ved hjælp af varmemåtter med påsatte elkabler. Derefter lægger du et tyndt lag gulvspartelmasse på minimum 1 centimeters tykkelse ovenpå, hvorefter du kan etablere det nye trægulv.
Du kan også vælge at lægge en vandbaseret gulvvarme. Det gøres ved at fjerne det eksisterende gulv og lægge nogle gulvvarmeplader oven på isoleringen mellem strøerne. Heri lægger du gulvvarmeslangerne. Oven på disse lægges så et tyndt, blødt mellemlag, der også dæmper lyden af fodtrin på gulvet. Herover lægges så et nyt eller det gamle trægulv igen.
Bedst med et svømmende trægulv
Uanset hvilken gulvvarmeløsning du vælger til dit trægulv, skal du være opmærksom på, at det kan få trægulvet til at trække sig sammen, når der er tændt for gulvvarmen. Det kan give større revner mellem brædderne. Det ses oftest i fyrretræsgulve, mens de mere hårde træsorter som f.eks. eg og mange af ædeltræssorterne er mindre følsomme over for varmen.
En god måde at undgå synlige revner i trægulvet, er ved at lægge det som et såkaldt svømmende gulv – altså uden at sømme det fast i underlaget. Derved vil sammentrækningen i træet kun være synlig langs væggene, hvor det dog kan skjules med ekstra tykke fodpaneler.
Gulvvarme i beton- og klinkegulve
Har du et eksisterende beton- eller klinkegulv, kan du som allerede omtalt nemt etablere el-baseret gulvvarme. Bare læg det oven på det eksisterende gulv, og støb et tyndt lag beton oven på. Læg eventuelt et nyt lag fliser herover.
Skal du etablere vandbaseret gulvvarme, skal et eventuelt eksisterende gulv først brydes op. Herefter lægges der nyt kapilærlag og ny gulvisolering. Oven på gulvisoleringen lægges så et armeringsnet, der hæves lidt fra isoleringen, så der kan løbe cement nedenunder, når du støber det nye gulv.
På armeringsnettet monterer du så gulvvarmeslangerne med enten strips eller særlige slangeholdere. Herefter støber du et betongulv ovenpå på minimum 10 centimeters tykkelse.
Herover kan du så igen lægge et lag fliser, klinker – eller et flydende trægulv for den sags skyld.
Læs flere råd om hvordan du lægger gulvvarme i beton.
Må du selv montere gulvvarme?
Du kan sagtes selv montere både elvarmemåtter og gulvvarmeslanger til din gulvvarme. Men selve samlingen og tilslutningen af den tilhørende gulvvarmestyring, skal du have en autoriseret fagmand til at stå for. Henholdsvis en autoriseret el-installatør og en autoriseret vvs-installatør.
Hvordan får du den mest økonomiske gulvvarme?
Ønsker du den mest økonomiske gulvvarme, er det vigtigt, at du har termostater i alle rum, som kan styre varmen. Samtidig bør du vælge en intelligent gulvvarmestyring, der tilbyder forskellige programmer, som kan sænke varmen i gulvet, når du ikke benytter det. F.eks. mens du er på job, eller når du sover.
Læs mere om hvad gulvvarme koster.
Find alt til din gulvvarme hos BilligVVS.dk
Hos BilligVVS.dk finder du alt til gulvvarme. Vi har både færdige pakkeløsninger til el- og vandbaseret gulvvarme, ligesom vi gulvvarmeplader, termostater, styrebokse, fordelere, pumper og alt øvrigt, nødvendigt udstyr.
Tjek vores udvalg af gulvvarmeudstyr her og bestil i dag.
Find den helt rigtige gulvarmeløsning