Hvordan virker en robotplæneklipper?
En robotplæneklipper er en dyr investering, og derfor er det også vigtigt, at den lever op til dine krav. Græsset skal stå kniv skarpt, den skal være sikker at bruge og samtidig være nem at installere. Teknologien i dag er heldigvis så god, at de fleste robotplæneklippere sagtens kan leve op til det og mere. Dog skal man finde en der passer til lige præcis din have, for at få den bedste oplevelse.Sådan fungerer en robotplæneklipper
En robotplæneklipper er en flad, firkantet havemaskine på hjul med en roterende kniv placeret på maven. Det er denne kniv, som gør, at den kan slå græsset, så du ikke behøver. Den selvkørende robot arbejder nærmest lydløst, og holder din græsplæne flot og veltrimmet, så du kan nyde din have igennem sommeren uden det store arbejde.
Når du køber en robotplæneklipper, så skal du starte med at grave et afgrænsningskabel ned i din have. Dette kabel skal placeres i yderkanten af plænen, og på den måde fortæller du din robot, hvor den skal vende om, så den ikke kører videre til naboen eller genboen.
De fleste robotplæneklippere er også så kloge, at de kan registrere forhindringer, som havemøbler eller større børne- og hundelegetøj, og dermed vil maskinen selv undgå disse genstande. Derfor er det dog stadig en god ide, at du selv sørger for at fjerne diverse forhindringer, da mange robotter eksempelvis har svært ved at registrere mindre genstande, som et tyndt sjippetov eller lignende.
Hvordan oplader du din robotplæneklipper?
Så snart den lille robot mangler ny energi, så kører den selv hen til ladestationen og lader. Når batteriet er opladet, så vil plæneklipperen starte forfra med at klippe græsset, hvis det er indenfor for det valgte tidsvindue.
Det er vigtigt, at du placerer ladestationen på et relativt jævnt underlag. Du skal også sørge for, at der er god plads omkring laderen. Hvis den stilles i et hjørne, så vil en del af haven ikke kunne blive slået ordentligt, da maskinen ikke kan komme ind i de smalle passager omkring basen.
Derudover er det vigtigt, at ladestationen ikke står i direkte sollys, da batteriet ikke har godt af alt for meget sol. Som alternativ kan du lave et lille “hus” til din ladestation og robotplæneklipper, så den altid kan stå i skygge.
Ladestationen må heller ikke stå i nærheden af vand, som eksempelvis sprinklere. Og så er det en god ide at placere den tæt på en stikkontakt, da du skal kunne føre kabler til ladestationen for at installere den.
Virker en robotplæneklipper i al slags vejr?
I princippet vil en robotplæneklipper kunne køre i alle former for vejr, heriblandt regnvejr. Der er dog nogle varianter, som er bedre til at slå græs i regn. Når det regner, så er din have nemlig mere glat, og hvis du har en tungere maskine, så er der risiko for, at den kommer til at lave hjulspin.
Hvis du ønsker at bruge din robotplæneklipper uanset vejret, så er det altså en god ide at investere i en mindre maskine, som nemmere kan køre i det våde græs. Et alternativ er at købe nogle kraftigere og stærkere dæk, som hjælper din tunge plæneklipper til at bevæge sig i det våde miljø.
Vælger du at bygge et hus til din plæneklipper for at beskytte den mod solen, så følger ulempen, at maskinen ikke kan mærke, om det regner, før den er kommet ud på græsset. Hvis din robotplæneklipper ikke er egnet til regnvejr og er installeret således, at den følger et afgrænsningskabel for at komme tilbage til ladestationen, så kan det blive problematisk for maskinen at nå tilbage til sin base på egen hånd. Derfor bør du altså undgå at lave et hus til din robot, hvis den ikke er specielt god til at køre i vådt græs.

En robotplæneklipper er et strømbaseret alternativ
En oplagt fordel ved at anvende en robotplæneklipper fremfor en almindelig benzindrevet græsslåmaskine er naturligvis, at du sparer tid. Men en anden stor fordel ved at vælge den selvkørende variant er, at du får et alternativ, som drives af strøm.
På nuværende tidspunkt er en robotplæneklipper generelt dyrere end en motorplæneklipper. Men hvis du ønsker at vælge en grønnere fremgangsmåde, så er robotplæneklipperen det ideelle valg.
Husk eftersyn af din robotplæneklipper
-
Sluk for robotten og rengør den de steder, du kan komme til.
-
Slib knivene eller udskift de gamle med et par nye, friske.
-
Det er også en god ide at tage ladestationen ind i vinteren, ellers skal du som minimum dække stationen til.
-
Hvis du flytter ladestationen, så kommer du til at afmontere afgræsningskablerne.
-
Vil du være helt sikker på, at kablerne ikke ruster i løbet af de kolde måneder, så skal du huske at pakke dem ind.
Hvordan skal en robotplæneklipper vedligeholdes
En robotplæneklipper passer på mange måder sig selv, når først den er installeret og oppe at køre. Hvis du sammenligner robotten med den klassiske motordrevne variant, så bruger du mindre tid på at vedligeholde robotplæneklipperen. Der er dog enkelte vedligeholdelsesopgaver, hvis du vil sikre, at robotten klipper græsset ordentligt.
Hvis du eksempelvis har en robotplæneklipper med små knivblade, så skal du skifte disse med cirka en eller halvandens måneds forskel. De mindre blade bliver nemlig hurtigere slidte.
I vinteren bør du også opbevare plæneklipperen inden døre, da batteriet vil holde i længere, hvis det ikke får frost. Når du opbevarer din robotplæneklipper korrekt, så kan den nemlig klippe dit græs i mange år.
Du bør dog ikke lade din robotplæneklipper løbe helt tør for strøm, ligesom det ikke er sundt, hvis maskinen konstant har adgang til strøm. Begge dele tærer nemlig på batteriet. Hvis du oplader plæneklipperen et par gange i løbet af vinteren, så vil batteriet generelt holde bedre.