Det skal du vide om strømafbrydelser
Hvad sker der under en strømafbrydelse?
En strømafbrydelse skyldes typisk tekniske uheld eller en forstyrrelse i det overordnede højspændingsnet i Danmark. Det kan gøre, at strømmen forsvinder i kortere eller længere perioder. Strømafbrydelser sker ikke særligt tit, men når de gør, så kan det skabe negative konsekvenser for mange kunder, da vi på mange måder er afhængige af strøm.
Ligesom vi er forbundet med vores naboer med veje eller broer, så er det danske elnet også forbundet med en række nabolande, eksempelvis Tyskland. Derfor kan afbrydelser i disse lande have en effekt hos os, selvom strømsvigtet ikke er startet i Danmark.
Hvilke konsekvenser har en strømafbrydelse?
Nogle områder er mere berørte af strømafbrydelser end andre, så hyppigheden af strømsvigt afhænger af, hvor i landet du bor. Dog er det altid svært at forudse, da mange afbrydelser opstår uventet. Normalvis er strømmen hurtigt tilbage igen, men i nogle tilfælde kan det udeblive i noget tid.
Fakta
Hvor længe varer en strømafbrydelse?
- Strømafbrydelser varer lidt over en time i gennemsnit, men typisk vil du ikke opleve at gå særligt længe uden strøm
Først og fremmest vil lyset i din bolig forsvinde under en strømafbrydelse, så her vil stearinlys eller en lommelygte blive din nye bedste ven. Derudover rammes andre elektriske apparater, som dit køleskab og fryser, og dine radiatorer vil også stoppe med at producere varme. Det kan være et stort problem, hvis du opbevarer en stor mængde madvarer. Køleapparaterne kan heldigvis holde på kulden i nogle timer, indtil strømmen forhåbentligt er retur, men ved længerevarende strømsvigt vil maden ikke kunne holdes kold.
En strømafbrydelse om vinteren vil gøre, at din bolig kan blive meget kold, hvis du ikke har andre varmekilder end radiatorer, og mangler strøm i længere tid.
Ved et længerevarende strømsvigt kan mobiltelefonnettet også blive påvirket, så det bliver svært for dig at ringe eller sende beskeder. I og med at de fleste danskere har droppet fastnettelefonen, så vil dette scenarie skabe nogle udfordringer.
Disse vejrfænomener kan fremprovokere strømafbrydelser
Strømafbrydelser opstår typisk på grund af diverse vejrfænomener. Det gælder eksempelvis:
- Lyn
- Storm og orkan
- Forhøjet vandstand
- Isslag
- Saltstorm
Når der er lynnedslag rundt omkring i Danmark, så kan de ramme højspændingsmaster- og ledninger. Dette kan føre til en kortvarig kortslutning, hvor linjen af strøm forstyrres. Dette har ikke den store konsekvens for forbrugerne, da det blot vil opleves som et hurtigt blink i lyset.
Planlagte strømafbrydelser forekommer også
I nogle tilfælde vælger dit selskab af afbryde elnettet med vilje. Dette er en planlagt strømafbrydelse. Denne type afbrydelse igangsættes, fordi elnettet skal vedligeholdes, ud- eller ombygges, og så er det nødvendigt at afbryde strømmen. Dette er vigtigt for at undgå komplikationer under arbejdet. I disse tilfælde får forbrugeren dog altid besked nogle dage i forvejen.
Orkan og storm kan forårsage at træer og større genstande vælter og rammer ledningerne. Det kan føre til kortslutninger, som fører til strømafbrydelser. Små og spinkle master kan også vælte eller tage skade af den stærke vind. Der er dog flere og flere elkabler, som graves ned, og på den måde undgås det, at ledningerne beskadiges af denne type vejrforhold.
For lavtliggende byer, som byer på Fyn eller Lolland-Falster, så kan forhøjet vandstand kortslutte kabelstationerne, hvilket medfører, at strømmen bliver afbrudt.
Hvis islag og blæst opstår samtidigt, så kan det gøre, at ledningerne begynder at piske og ned. Selvom det kan se voldsomt ud, så er det sjældent farligt. Hvis ledningerne rammer hinanden, vil det dog skabe en kortslutning, som opfattes som et blink i lyset.
Saltstorm sker typisk ved den jyske vestkyst, og det opstår, hvis der er meget salt i luften kombineret med blæst og ingen regnvejr. Salten vil sætte sig på højspændingsmasternes isolatorer, og det kan skabe en kortslutning i strømmen.
Hvordan skal jeg forholde mig under en strømafbrydelse?
Selvom det kan føles ubehageligt, når strømmen går, og lyset forsvinder, så er der dog ingen fare på færde. I de fleste tilfælde vil strømmen komme tilbage indenfor relativt kort tid. Det er dog klogt at holde fryser og køleskab lukket, så du kan bevare kulden bedst muligt. Derudover kan du grave dit depot af levende lys frem eller smide nye batterier i lommelygten, så du har en lyskilde, indtil afbrydelsen er ovre.