Skal du klippe din hæk inden Sankt Hans?
Find det rette værktøj til hækkeklipning
Først og fremmest, betyder det noget, hvordan og med hvad du klipper din hæk. Der findes forskelligt værktøj til hækkeklipning, men for at gøre resultatet flotte og dit arbejde nemmere, så kan det være en god ide at se nærmere på din hækketype.
Har du eksempelvis en stor og lang hæk, så kan du med fordel anskaffe en hækkeklipper med lang sværdlængde. Så kan du nå godt omkring hækken uden det store besvær. Hvis du derimod har en mindre hæk, som du gerne vil formklippe, så er det en god ide at vælge en klipper med kortere sværd. Den er nemlig nemmere at styre, hvis du skal lave præcisionsarbejde. Nogle hække kan du nøjes med udtynde med en beskærersaks. Det gælder blandt hække som Laurbærkirsebærbusken.
Inden du går i gange med at klippe hækken
Du bør overveje hvor høj, du ønsker, den skal være. Man siger normalt, at den skal være omkring 160-180 centimeter høj, og i denne højde kan du klippe hækkens top uden at skulle anvende [en stige](/Vaerktoej-Udstyr-Stiger-stilladser.html.
Hvordan klipper du din hæk?
Når du skal i gang med klipningen, så er det bedst, hvis du klipper hækken således, at den er bredest i bunden og lidt smallere øverst. På den måde sikrer du dig, at solen kan nå ned gennem hækken, og give dig et tæt og flot resultat. Hvis din hæk derimod er bredere i toppen, så kan det ske, at planten ikke optager nok sol. Derudover kan det være en god ide at klippe hækken nedefra og op, for så undgår du nemlig, at de afskårne sidder i vejen, hvor du klipper.
Vidste du, at du kan bruge de afklippede grene til at nære din hæk?
Hak grene og kviste i mindre stykker og læg ind under planten. Så vil de efterhånden kompostere og give hækken næring, som den kan bruge til at vokse sig flot og tæt.
Hvis du gerne vil undgå, at din hæk breder sig, så skal du generelt ikke være bange for at klippe for meget af din hæk. Det kan godt være, planten ser en smule bar ud efter klipningen, men den skal nok komme sig hurtigt igen. Har du en stedsegrøn hæk, så skal du derimod være lidt mere forsigtig. Denne type kan nemlig ikke lave skud fra tørre kviste, så derfor skal du efterlade en smule grønt, når du klipper denne slags hæk. Ellers er der fare for, at hækken ikke kommer flot igen næste år.
Det kan forekomme, at ældre hække har bare pletter hist og her. Det ser ikke altid kønt ud, og det kan også være irriterende, hvis hækken bruges til at skabe privatliv i haven. Her hjælper det, hvis planten beskæres kraftigt - det vil sige, helt ind til fem centimeter fra hækkens midte. Efter et par år, vil din hæk i de fleste tilfælde have vokset sig stor og tæt igen.

Klip kraftigt voksende hække inden Sankt Hans
Kraftigt voksende hække, som nogle ligustersorter, tjørn og lind, kan du med fordel klippe inden Sankt Hans. Disse planter vokser hurtigt og vil med al sandsynlighed trænge til en klipning igen senere på sommeren, eksempelvis i august eller start september. Hvis du klipper disse sorter for sent, så vil hækken sætte nye skud.
Har du eksempelvis en lærkehæk, så er det også bedst at klippe planten allerede i maj og senere i august. På den måde får du nemlig en pænere og tættere hæk.
Fordele ved at vente med klipningen
Med nogle sorter kan du sagtens vente med at beskære hækken til efter Sankt Hans, og der kan faktisk være gode fordele ved at udskyde klipningen lidt. For dig med bøgehække eller avnbøg i haven, kan du sagtens vente til midt juli med at klippe ned. Så kan du nøjes med at klippe hæk én gang om året. Det kan dog være grenene skal studses en smule senere på sommeren.
Lad bøgehækken vokse lidt
Hvis du lige har plantet din bøgehæk, så bør du vente med at beskære den, til planten har fået den højde, du ønsker. Når først du har klippet denne sort ned, vil hækken nemlig vokse meget mindre aggressivt.
Derudover gør du faktisk også fuglene en tjeneste, da risikoen for, at du kommer i vejen for fugle med unger, er mindre senere på sommeren. Du bør dog altid være opmærksom på, om der er bygget rede i din hæk, før du går i gang med hækkeklipperen. Når du klipper din hæk tidligere på sommeren, så gør du fuglene mere udsatte for katte eller andre rovdyr, da de nemmere kan få adgang til en beskåret hæk frem for en tæt hæk.
Stedsegrønne hække, som ædelcypres og taks, er tætte hele året rundt, og de kan både klippes inden Sankt Hans, eksempelvis først i maj, samt senere på sommeren. Vær dog opmærksom på, at disse sorter kun skal klippes én gang om året.
Hvornår kan du senest beskære hækken? Det er utroligt vigtigt, at du ikke klipper din hæk om efteråret, fra slutningen af september til oktober, for her er planten i vækst. Hvis du klippen hækken senere end tidlig september, så risikerer du nemlig, at planten laver nye skud. Disse skud vil ikke kunne nå at afmodne inden vinteren er i gang, og derfor vil hækken være mere udsat for frostskader.
Fakta
Hække som ikke kræver beskæring, som i stedet har et mere naturligt og vildt udseende
- Laubærkirsebær
- Spiræa
På en bøgehæk kan du eksempelvis se, at den har fået frostskader, hvis bladene er brune. Hækken har fået et kuldechok, og planten skal bruge enormt meget energi på at sætte nye skud. En ældre hæk kan bedre klare dette end en yngre hæk, men med en smule hjælp kan du højst sandsynlig også redde din nyplantede hæk.
Sørg først og fremmest for, at planten får nok vand. Det er især vigtigt for en yngre hæk. Dernæst kan du hjælpe til med gødning, så hækken får ekstra næring at vokse ud fra. Det er også en god ide at luge ukrudt, så din hæk ikke skal konkurrere med andre planter om næring og vand. På den måde giver du din frostramte hæk de mest optimale betingelser for at vende stærkt tilbage næste år.
Populære hækkeklippere