Hvor skal jeg placere min røgalarm?
Et hjem uden en røgalarm er et hjem uden god sikring mod ildebrand. Det er derfor meget vigtigt, at du har røgalarmer, og at du placerer dem de korrekte steder i forskellige rum. Spørgsmålet er bare: hvor er det bedst at placere røgalarmer, og hvor mange bør du have? Lad vores artikel guide dig igennem.Korrekt placering af røgalarm: Hvad er bedst?
Når en røgalarm registrerer røg, så kommer der en høj hyletone, der stort set er umulig at ignorere. Dog kan effektiviteten være dårlig, hvis den for eksempel sidder oven på et skab. Her skal der nemlig meget mere røg i rummet, før den går i gang. Og så kan det være for sent at få slukket ildebranden i tide. Er den også langt væk fra dit soveværelse? Så kan du måske ikke høre den.
Vi anbefaler, at du har mindst én røgalarm på hver etage og på loftets højeste punkt. Så kan de høres fra alle rum.
Derfor er det vigtigt, at røgalarmen placeres i loftet og gerne midt i rummet. Røg stiger nemlig til vejrs og samler sig under loftet. Samtidig har røgalarmer en begrænset rækkevidde. Har du for eksempel kun én alarm i et stort hus? Så får du en langt bedre beskyttelse med flere og med maksimum 10 meter imellem dem.
Få den bedste placering af røgalarm med disse seks gode råd:
- Din røgalarm skal placeres i loftet. Har du en hems eller loft til kip, så er det en større fordel, at du placerer den der. Jo højere oppe røgalarmen er, jo bedre.
- Sørg for, at din røgalarm er mindst en halv meter væk fra vægge, døre og vinduer. Så siver røgen ikke ud, uden at du opdager det.
- Placér din røgalarm, så den kan høres i alle soveværelser. Har du flere etager, så bør der være mindst én røgalarm på hver etage.
- Damp, røg og stegeos kan give fejlalarmer. Derfor er det bedst, hvis røgalarmen ikke sidder tæt på badeværelset, brændeovnen eller køkkenet.
- Du har ikke behov for røgalarmer i bryggers eller fyrrum. Medmindre du har en fast forbrændingsovn, der fyrer med træ eller lignende.
- I kælderen bør røgalarmen være monteret længst nede i trappeopgangen.
Besøg vores samlede udvalg af holdbare røgalarmer.
Din brandalarm redder liv
Vil du gerne være sikker på at forhindre en mulig brand, når du er vågen eller sover? Så kan du ikke undvære en røgalarm. Den har én særlig funktion: at hjælpe dig med at forhindre brand i dit hus eller din lejlighed.
Når du opsætter røgalarmer, øger du nemlig din chance for at opdage en brand, før den breder sig. Samtidig kan du bedre nå at slukke branden og få livsnødvendig tid til at komme ud af boligen.
Den rette røgalarm kan altså redde liv og vigtige værdier. Det er derfor ekstremt vigtigt, at du har pålidelige alarmer, der registrerer mulige brande – og at placeringen af røgalarm er korrekt. For at være sikker på, at røgalarmen virker, bør du tjekke den med jævne mellemrum – gerne en gang om måneden
Hvilke røgalarmer er bedst?
Der er forskellige typer røgalarmer og mærker på markedet. De fleste er typisk med batterier, som du skal skifte ud en gang imellem. Hvor ofte, du skal gøre det, afhænger af hvilken type du har. Test batterierne jævnligt ved at trykke på testknappen på alarmen. Går den ikke i gang, når du trykker, er det på tide at skifte batterierne ud.
Du kan også finde serieforbundne røgalarmer, så flere alarmer registrerer røgen. Det vil sige, at hvis din ene røgalarm går i gang inde i stuen, så sender den et signal til de andre, du har installeret i for eksempel soveværelset eller kælderen. På den måde kan du være tryg ved altid at høre din røgalarm. Uanset hvor du er i hjemmet.
Endelig er der også røgalarmer, du skal tilslutte via el. Husk, at nogle typer røgalarmer indeholder metaller og kemiske stoffer. Du bør derfor altid aflevere din røgalarm på genbrugspladsen, når den ikke længere duer.
Ved tilfælde af falske røgalarmer
Placering af røgalarm har stor betydning for, hvor følsom den er. Falske alarmer kan være utrolig irriterende og øger risikoen for, at du piller batteriet ud eller tager alarmen ned. En falsk alarm er, når røgalarmen går i gang, uden at der er brand. Sådan skal det naturligvis ikke være.
For at reducere risikoen for falsk alarm, så er der flere muligheder, du selv kan gøre noget ved. Blandt andet kan du støve alarmen af jævnligt for at fjerne mest muligt støv. Du kan også prøve at skifte batteri og se, om det hjælper. Eller måske er din røgalarm for tæt på stearinlys, køkkenet eller ved badet?
Hvis røgalarmen går i gang, og den er falsk, så kan du vifte med en hånd under den, indtil den stopper. Du kan også åbne vinduer eller altandøre, hvis der kommer lidt for meget stegeos, mens du laver mad.
Udvalgte røgalarmer