Hvad må man selv lave i et badeværelse?
Står du overfor at skulle renovere eller etablere et helt nyt badeværelse? Det kræver lidt mere viden, at give sig i kast med badeværelset, fordi det er et vådrum og du har både el-, og vvs-installationer. Her har vi samlet en oversigt til dig, så du kan orientere dig i, hvordan du skal forholde dig til de forskellige elementer i badeværelset og du får startet rigtigt.Tilladelser og BBR-registrering - de større ting:
- I hus: Der kræves ikke nogen byggetilladelse for renovering af eksisterende eller nyt badeværelse, medmindre det omfatter udvidelse af boligarealet. Bare sørg for at overholde bygningsreglementet og få evt. vejledning fra kommunen, hvis du er i tvivl.
Der er faktisk mange ting, du selv må gøre. Har du hænderne godt skruet på, og en god portion tålmodighed, er der flere opgaver du trygt kan kaste dig over.
-
I lejlighed: Større arbejder som flytning af vægge, installation af nyt badekar eller flytning af toilet kræver byggetilladelse fra kommunen og tilladelse fra ejendommens ejer, udlejer eller forening. Mindre ændringer som udskiftning af fliser kræver normalt ikke byggetilladelse, men følg ejendommens regler.
-
BBR: Indberet ændringer til BBR (Bygnings- og Boligregisteret), især ved større renoveringer eller nye installationer.
Arbejde du selv må udføre i badeværelset
Der er faktisk mange ting, du selv må gøre. Har du hænderne godt skruet på, og en god portion tålmodighed, er der flere opgaver du trygt kan kaste dig over:
-
Overfladearbejde: Du må gerne male vægge og loft selv. Bare husk, at maling i vådrum skal være af en særlig type, der kan modstå fugt.
-
Fliser: Det kræver lidt øvelse, men med omhu og præcision, så kan og må du gerne selv lægge fliser.
-
Al indretning: Opsætning af skabe, spejle, brusehylder osv. må du selvfølgelig gerne selv stå for. Undgå at bore for meget i fuger og vægge, da det bryder vådrumsmembranen.
-
Mindre VVS-arbejde: Du må gerne skifte ex. toilet og håndvask, så længe at det nye installeres på samme måde som det eksisterende. Det samme gælder for udskiftning af termostat, vandhaner og lignende, der har at gøre med eksisterende løsninger, og ikke indebærer ændring af faste installationer.
-
Ventilation: Montering af riste i døre eller vægge, installation af badeværelsesventilatorer, hvis de kan tilsluttes en eksisterende strømforsyning via en stikkontakt.
Arbejde i badeværelset der kræver autoriserede håndværkere:
Selvom du måske føler dig som en handyman (eller -woman), er der opgaver, som det er lovpligtigt at du overlader til professionelle håndværkere. Her er en liste over hvad du skal holde fingrene fra:
-
El-arbejde: Alle faste el-installationer, inklusive lysinstallationer og stikkontakter.
-
VVS-arbejde: Ændringer i faste vand- og afløbsinstallationer, installation af nye rør, afløb og kloakarbejde.
-
Kloak: Næsten alt kloakarbejde skal udføres af en autoriseret kloakmester.
Hvad skal du overlade til de professionelle?
-
VVS-arbejde: Alt, hvad der indbærer rørføring og installation af vand- og afløbssystemer, skal udføres af en autoriseret VVS’er. Det er fristende selv at skrue på rør og fittings men modstå trangen, for en lille fejl, kan medføre store skader.
-
El-arbejde: Installation af stikkontakter, belysning og andre elektriske komponenter i badeværelset er strengt forbeholdt en autoriseret elektriker. Vand og el er en farlig cocktail, så her skal sikkerheden være i top.
Typiske krav til badeværelser i bygningsreglementet:
-
Ventilation: Badeværelset skal have tilstrækkelig ventilation, enten mekanisk eller naturligt, med specifikke krav til åbningernes størrelse.
-
Materialer og konstruktioner: Gulve og vægge skal være vandtætte og kunne modstå fugt, rengøringsmidler og almindelig brug. Der er strenge krav til materialer i vådzonen (områder udsat for direkte vandpåvirkning).
-
Plads og adgang: Minimum 110 cm fri plads foran toilet og håndvask, og døre med en fri bredde på mindst 77 cm
Er mit badeværelse lovligt?
Ulovlige installationer på badeværelset kan have indvirkning, hvis du en dag skal sælge dit hus, men de er også tit uhensigtsmæssige og kan forårsage skader. Grundlæggende skal du være opmærksom på tre ting:
-
Byggetilladelser: Inden du går i gang med større ændringer, skal du sikre dig, at du har de nødvendige byggetilladelser. Det gælder også hvis du ændrer på VVS- og elinstallationer.
-
Korrekt udførelse af vådrumszoner: Dit badeværelse skal opfylde kravene til vådrum, og det medfører at du skal overholde korrekt placering og installation af vådrumsmembraner og afløb. En forkert udført vådrumszone kan føre til fugtskader og skimmelsvamp.
-
Krav til ventilation: Badeværelser skal have tilstrækkelig ventilation for at forhindre fugtproblemer. Det kan være en ventilator eller et vindue, der kan åbnes.
At renovere eller bygge et nyt badeværelse er et fedt projekt, hvor du for alvor har mulighed for at sætte dit eget præg på din indretning. Mange af opgaverne, må du gerne tage fat på selv, men husk at overlade de lovpligtige, til de professionelle. På den måde sikrer du dig, at dit badeværelse ikke bare er flot, men også funktionelt, lovligt og sikkert.
Køb håndvask, toilet og alt det andet på BilligVVS.dk
Vi kan ikke installere det for dig, men til gengæld tør vi godt love, at vi har samlet de bedste produkter til dit badeværelse her på siden. Vi tror nemlig på, at gode produkter får dig godt fra start. Har du spørgsmål til nogle af dem, så sidder vores faguddannede kundeservice klar til at hjælpe dig.