Hvad koster gulvvarme?
Vil du gerne vide, hvad det koster at lave gulvvarme? Gør-det-selv gulvvarme er typisk meget billigere end at få en professionel VVS-fagperson til at gøre det. Til gengæld venter dig også langt mere arbejde, og der er vigtige overvejelser, du bør gøre dig. Så hvordan kan du gøre det billigst og bedst for dig selv?Lune fødder, hvor end du går. Og en jævn varme året rundt. Med gulvvarme i hele din bolig får du et hjem, der emmer af komfort. Desuden kan du slippe for at tage hensyn til radiatorer, når du har installeret gulvvarme. Du kan nemlig fjerne dem helt fra hjemmet, alt efter hvilken løsning du vælger. På den måde er gulvvarme med til at fjerne en udgift og tilføje en mere behagelig.
Med ny gulvvarme får du altså fordele såsom:
- Du får det mest behagelige indeklima med jævn fordeling af varmen i rummene og lune tæer
- Du slipper for mindre kønne installationer, og så det er nemmere at indrette boligen
- Du får et renere hjem, fordi du ikke skal bruge tid på at støve gamle radiatorer af eller male dem
- Du kan bedre undgå at opleve træk samt kolde zoner i dit hjem, hvilket giver mindre risiko for forkølelse
Hvad koster gulvvarme pr. m2?
Som udgangspunkt kan prisen på gulvvarme lyde på 1.000-2.200 kr. pr. m2 (hvis du bruger en professionel). Hvis du ikke bryder gulvet op, og der er tale om gulvvarme i et nybyggeri, så kan prisen pr. m2 ende på 850 kr. – 1.200 kr. hos professionelle. Priserne virker måske dyre, men du kan også være sikker på, at gulvvarmen er lagt rigtigt.
Du må godt selv lægge gulvvarme, men der er krav om at få en VVS-installatør eller el-installatør til at tilslutte gulvvarmen til dit centralvarmeanlæg
Vil du gerne selv udføre det meste af arbejdet? Så vil prisen som udgangspunkt billigere. For eksempel er prisen på el-gulvvarme i kr. pr. m2 cirka 430 kr., hvis du vil gøre det selv og bruger elektriske varmemåtter. Vandbåren gulvvarme vil koste omkring 420 kr. pr. m2 uden materialer. Skal du have gulvvarme under beton og bryde beton op først, så venter dig også hårdt arbejde.
Hvad den samlede pris ender med, afhænger af flere faktorer: Vil du gerne have vandbaseret gulvvarme eller etablere el-gulvvarme? Bemærk også, at du kan ende med at bruge mange penge på at lægge gulvvarme oven på et dårligt isoleret gulv. Det vil skabe et stort varmetab, og du kan ende med også at bruge penge på ny isolering.
Hvis du har hænderne skruet rigtigt på og den nødvendige viden, så er der ingen regler, som forhindrer dig i selv at udføre arbejdet med at indstøbe varmeslanger, tråde eller at montere gulvvarme under gulvet.
Men du må ikke selv tilslutte din elinstallation eller slangerne til boligens varmeanlæg. Du vil derfor alligevel ende med at skulle bruge penge på en professionel VVS- eller el-installatør, før du kan blive helt færdig med at installere gulvvarme.
Få gode tilbud, og sammenlign priserne
Prisen på et vandbaseret gulvvarmeanlæg kan vi ikke fastslå præcist. Det skyldes, at du typisk skal fjerne et eksisterende gulv, lægge et nyt trægulv eller støbe betongulv, flytte rørføring, nedlægge radiatorer og så videre. Dertil kommer løn til etableringen af det nye anlæg. Der er altså mange faktorer, der spiller ind.
Hvad koster det at lægge gulvvarme? Svaret afhænger af:
-
Skal du bryde gulvet op?
-
Er det vandbaseret eller el-gulvvarme?
-
Gør det selv-projekt eller professionel?
-
Under trægulv eller betongulv?
-
Hvor stort er arealet?
Prisen på el-gulvvarme afhænger af, om det er varmeplader, devidry eller varmekabler. Som udgangspunkt skal du regne med at få en autoriseret el-installatør til montering af plader/kabler samt etablering af installationsdåse til termostat og tilslutning af termostat til forsyning.
Uanset hvad du vælger, så anbefaler vi, at du altid henter tre-fire forskellige tilbud og sammenligner priserne på gulvvarme. På den måde kan du få mere konkrete tal på, hvad det koster at lave gulvvarme. Hvis du gerne vil forsøge at rykke ved nogle af priserne, så kan du også nævne konkurrenternes tilbud. Måske er du så heldig at få afslag i prisen?
Det er ganske uforpligtende og helt gratis for dig at få tilbud. Og derfor kan du blot takke nej, hvis ikke der er et, der stemmer overens med dine ønsker og dine behov.
Har du først fået kontakt til nogle professionelle, så kan du også bruge lejligheden til at høre, hvad der er muligt at installere selv i din situation – og om det kan betale sig. Tag derfor en snak med firmaerne om, hvor der er mulighed for, at du kan spare penge.
Mangler du udstyret til gør-det-selv? Så find et stort udvalg af billigt værktøj og tilbehør på vores side.
Fordele ved el-gulvvarme
El-gulvvarme fungerer ved, at et net bestående af elektriske tråde bliver varme, når der løber strøm igennem dem. Du kan enten støbe trådene ind i et betongulv eller lægge dem under et trægulv – på samme måde som vandbaseret gulvvarme. Du får den samme gode komfort til tæerne i hele hjemmet, som når du får installeret gulvvarme med vand.
Det er også både nemt og billigt at installere el-baseret gulvvarme. Det skyldes, at trådene fylder væsentligt mindre end slangerne, du skal bruge til vandbaseret gulvvarme. Og så kan du sagtens installere el-gulvvarme oven på det eksisterende gulv og bagefter lægge en ny beklædning på.
Til gengæld kan el-gulvvarme give dig en dyrere elregning i drift. Faktisk to-tre gange mere end vandbaseret ifølge Energitjenesten. El-gulvvarme egner sig derfor bedst til små rum – for eksempel en entré eller et mindre badeværelse.
Desuden må du heller ikke etablere el som primær varmekilde i et hus, hvis du bor i et område, som er forsynet med enten gas eller fjernvarme. Er det til sommerhuse, fritidshuse og lignende eller for eksempel som supplerende varmekilde? Så må du godt bruge elektrisk gulvvarme.
Fordele ved vandbaseret gulvvarme
At installere vandbaseret gulvvarme er et godt valg, hvis du vil erstatte eller supplere dine gamle radiatorer. Denne type gulvvarme fordeler nemlig varmen mere jævn i boligens rum, og du undgår naturligvis fodkulde – så længe bygningen er ordentligt isoleret.
Modsat elektrisk gulvvarme er vandbaseret gulvvarme dyrere at installere, men billigere i drift. Her får du varme ved hjælp af slanger, som er fyldt med varmt vand. Slangerne er placeret under gulvet og er koblet til husets centralvarmeanlæg. Skal du for eksempel bygge helt nyt, så er der mange, der vælger vandbaseret gulvvarme.
Hvis dit hjem har kolde ydervægge, kolde vinduer eller utætheder i bygningen kan det dog være, at du må supplere med radiatorer. Den bedste løsning er at efterisolere og skifte til moderne energiruder. Så kan du få den gode komfort og stadig holde varmeregningen nede.
Er bygningen tilsluttet fjernvarme, bør du kontakte fjernvarmeselskabet. De kan besigtige varmeslangerne, før du eventuelt støber dem ind i beton. Tal med en fagmand eller bygningsrådgiver, hvis du er i tvivl om, hvorvidt din bolig egner sig til gulvvarme.
Hvilke gulve kan du montere gulvvarme i?
Overvejer du at installere gulvvarme i din bolig? Men har du ikke helt styr på, hvilke typer gulvvarme du kan installere? Valget er faktisk – næsten – frit. Du kan blandt andet vælge:
- Trægulve (eg, ask, fyr, bøg, teak, merbau)
- Linoleumsgulve
- Laminatgulve
- Vinylgulve
- Korkgulve
- Fliser
- Klinker
Der er selvfølgelig nogle punkter, du bør være opmærksom på, når du vil installere gulvvarmen og gulvtypen. For eksempel egner vandbaseret gulvvarme sig bedst til klinker, fliser og trægulve. Den elektriske gulvvarme kan du etablere oven på beton og på gulvplader med strøer. Ved begge dele får du dog flest fordele, hvis du vælger gulve med klinker eller fliser.
Vælger du trægulv til el-gulvvarme, skal du tænke dig godt om. Træet kan nemlig blive påvirket af varme og fugt. Et trægulv, som "arbejder", fungerer ikke godt sammen med elektriske tråde, som ikke giver sig, når de er støbt ind i for eksempel en spartelmasse.
Blandt andet er fyr den træsort, som kan ændre sig mest, hvis gulvvarmen bliver for varm. Det kan især ske om vinteren, hvor træet nemmere vil kunne trække sig sammen, da luften vil være mere tør. For høje temperaturer er oftest ikke et problem, når du har vandbaseret gulvvarme.
Belægningerne på dit nye gulv kan som regel ikke tåle gulvvarme, der er højere end 25 grader (for trægulve), maksimalt 27 grader (for fliser og klinker) og højest 28 grader ved de andre gulvtyper.
Få installeret gulvvarme på eksisterende gulv
Uanset om du vælger den elektriske eller vandbaserede gulvvarme, så er det normalt nødvendigt at fjerne det eksisterende gulv. Det får naturligvis pris på gulvvarme til at stige. Samtidig opbryder du også gulvkonstruktionen, hvilket giver krav om rentabel isolering i henhold til Bygningsreglementet.
Men har du et eksisterende beton- eller klinkegulv, kan du nemt etablere elektrisk gulvvarme. Bare læg det oven på det eksisterende gulv, og støb et tyndt lag beton oven på. Du kan eventuelt lægge et nyt lag fliser herover.
Du kan blandt andet finde varmesystemer, som bliver bygget ovenpå den eksisterende gulvbelægning. Det kræver dog en vis loftshøjde. Desuden vil du altid lave ekstra tilretning ved fodpaneler, døre og lignende, hvis du ændrer gulvhøjden.
Ønsker du den mest økonomiske gulvvarme, er det vigtigt, at du har termostater i alle rum, som kan styre varmen. På den måde får du en mere jævn fordeling. Her kan du med fordel vælge intelligent gulvvarmestyring, der tilbyder forskellige programmer, som kan sænke varmen i gulvet, når du ikke bruger det – for eksempel når du er på job, ferie eller sover. Så kan du spare endnu mere på regningen.
Besøg flere af vores mange gode tips og guides her hos BilligVVS.
Udvalgte produkter