Hvad koster et nyt badeværelse?
Påtænker du en renovering af badeværelset, eller skal det gamle badeværelse erstattes af et helt nyt? Hvordan griber du planlægningen an, og hvordan finder du ud af, hvad det koster at få et nyt badeværelse? Læs med her, og få den komplette guide til at renovere eller installere et helt nyt badeværelse i din bolig.Fra gammelt badeværelse til nyt
-
Opfriskning af enkelte elementer koster fra 5.000 til 30.000 kr.
-
Delvis renovering af badeværelset koster fra 30.000 til 150.000 kr.
-
Komplet renovering af badeværelset koster 25-35.000 kr. pr. m2
Badeværelset er uden sammenligning boligens dyreste rum på grund af de mange skjulte installationer, og de særligt strenge krav til vådrum, når det gælder vådrumsmembran og fremføring af vand af el i vådrum. Derfor er det også det absolut dyreste rum i boligen både at renovere og etablere.
For med de mange strenge krav til udførelsen af arbejdet, skal du som minimum have fat i en autoriseret VVS-installatør, så snart der skal ændres på afløb og vandtilslutning. Og skal du yderligere have ændret på elinstallationen, og måske have flyttet lidt rundt på f.eks. brusenichen, kræver det også en autoriseret el-installatør og en murer.
Derudover skal du måske også bruge nye sanitære installationer som f.eks. et toilet, en håndvask og måske et badekar, samt øvrigt inventar i form af badeværelsesmøbler, skabe, hylder og alt det nødvendige småtilbehør som toiletpapirholder, wc-børste og knager. Stilmæssigt skal det hele også meget gerne passe sammen, så der bliver en rød tråd i indretningen.
Jo, det løber hurtigt op.
Tre forskellige typer af renovering
Derfor er det en god ide at starte dit badeværelsesprojekt med at tage et reality-tjek af dine finanser og din friværdi. Ud fra det kan du så efterfølgende vælge, hvilken type badeværelsesrenovering du skal i gang med.
Her opdeler fagfolk typisk renovering af badeværelser i tre forskellige kategorier:
-
Opfriskning af enkelte elementer
-
Delvis renovering af badeværelset
-
Komplet renovering af badeværelset
Opfriskning af enkelte elementer
En opfriskning af badeværelset dækker over udskiftning af nogle få, men meget centrale dele af badeværelset. Typisk de mere synlige dele af badeværelsets installationer som badeværelsesmøblet, saniteten eller armaturerne. Eller tilføjelse af flere skabe.
Det kan koste alt lige fra omkring 5-10.000, hvis du f.eks. udskifter badeværelsesmøblet og spejlet, og helt op til måske 20-50.000 kroner, hvis du går mere grundigt til værks. F.eks. installerer et helt nyt brusesystem i brusenichen, eller får et meget større badeværelsesmøbel med tilhørende håndvask og nye armaturer.
Delvis renovering af badeværelset
En delvis renovering af badeværelset starter prismæssigt der, hvor opfriskningen slutter. Altså fra omkring 20-30.000 og op til måske 100-150.000 kroner.
Ved en delvis renovering udskifter du flere elementer i badeværelset, men genbruger alle de skjulte installationer til vand, afløb og elektricitet. Altså dækker en delvis renovering over alt lige fra et nyt badeværelsesmøbel og toilet til en komplet udskiftning af alle armaturer og alt inventar i badeværelset.

En delvis renovering kan også omfatte de fliser og klinker, som sidder på væggene. Men så snart du tager hul på vægge og gulve, begynder det hurtigt at blive dyrt. For skifter du fliser og klinker i hele badeværelset, skal der etableres ny vådrumsmembran, lige som du tit ender med at skulle fortage småreparationer af murværket.
Komplet renovering af badeværelset
En komplet renovering af badeværelset betyder groft sagt, at du river et gammelt badeværelse ned til grunden og opfører et helt nyt. Altså taler vi her også om alle de skjulte installationer, som er indmuret i væggen og støbt ned i eller ligger under gulvet.
En totalrenovering af et gammelt badeværelse koster nemt 30-35.000 kroner pr. kvadratmeter. Her skal du nemlig både medregne omkostninger til at bryde det gamle badeværelse ned, og opføre det nye.
Faktisk er det lidt billigere at opføre et helt nyt badeværelse i en til lejligheden opført tilbygning. Det kan holdes på 25-30.000 kroner pr. kvadratmeter PLUS prisen for tilbygningen. Så selv om selve badeværelsesdelen er billigere, bliver det stadig et dyrere projekt at kaste sig over.
Planlægning af badeværelsesprojektet
Når du har fået bestemt dig for, hvilket type badeværelsesprojekt,du står overfor, skal du i gang med planlægningen.
Hvor omfattende og detaljeret den plan skal være, afhænger naturligvis af omfanget af projektet. Skal du kun udskifte et enkelt eller nogle få elementer, handler det primært om at finde de nye elementer, og få planlagt udskiftningen.
De helt grundlæggende overvejelser
Men taler vi om en delvis eller total renovering af badeværelset, kan det være en god ide, lige at træde et skridt tilbage, og tage dig tid til nogle helt grundlæggende overvejelser om:
-
Hvor mange børn og voksne I er i husstanden, som skal bruge badeværelset?
-
Hvilke opbevaringsmuligheder, der er behov for i badeværelset?
-
Hvor mange der typisk vil have brug for at anvende badeværelset samtidig?
-
I ønsker at tilføje flere vaskemuligheder, f.eks. karbad eller bidet?
-
Hvorvidt der skal være plads til vaskemaskine og tørretumbler i badeværelset?
Ud fra svaret på de spørgsmål, kan du få afgørende klarhed over:
-
Hvor mange kvadratmeter, og hvilken rumopdeling der optimalt set er brug for
-
Hvor stort badeværelsesmøbel, håndvask og opbevaringsmøbler, du skal bruge
-
Selve den praktiske indretning af badeværelset og placeringen af installationerne
-
Hvor meget af arbejdet, du selv kan udføre, og hvor meget hjælp du skal have
Valg af materialer, inventar og installationer
Når du har styr på graden af renoveringen, de rent fysiske præferencer og hvilket inventar og hvilke installationer, der er brug for til din badeværelsesrenovering, kan du gå i gang med valget af de enkelte produkter.
Igen afhænger antallet af valgmuligheder af, hvor omfattende din renovering er. Her tager vi udgangspunkt i en totalrenovering, så vi får gennemgået flest mulige relevante valgmuligheder. Så kan du selv læse dem, som er relevante i forhold til dit renoveringsprojekt.
Vælg en overordnet stil
Før du begynder at vælge de forskellige elementer, er det vigtigt, at du får besluttet dig for en overordnet stil for badeværelset. Derved kan du nemmere få skabt en rød tråd gennem indretningen, så badeværelset får et flot, harmonisk og gennemtænkt udtryk.
For de fleste er badeværelset ikke længere et sted, de kun har brug for af rent fysiologiske grunde. For mange er det i lige så høj grad et lille helle fra hverdagens stress og jag, der i højere grad fungerer som hjemmets wellness-center.
Det stiller i den grad krav til harmoni, balance og udseende – samt til en vis grad af perfektion. For der er ikke noget værre, end når dit øje fanger en eller anden fejl eller uhensigtsmæssighed, hver gang du kommer ud på badeværelset. Så giver besøget på badeværelset den stik modsatte effekt.

Tag et kig på badeværelset hos venner og familie. Tjek nogle af nettets indretnings- og badeværelsessider ud, eller gå på inspirationsjagt her på BilligVVS.dk. Hvad for farver og designmæssige detaljer tiltaler dig?
Når først stilen er på plads, kan du begynde at se nærmere på enkeltkomponenterne.
Afløb er ikke bare et hul i gulvet
Selvfølgelig skal du ikke se på andet end risten på dit afløb i hverdagen. Og afløbsrørene kommer du forhåbentlig aldrig til at se igen, når de først er langt ned i gulvet og jorden under dit nye badeværelse. Men alligevel er der nogle praktiske detaljer og valgmuligheder, som du bør overveje, når du vælger dit afløb.
Det gælder især afløbet i brusenichen – og hvis du har et synligt afløb et andet sted i badeværelset. For det kan nemt ende med at blive en øjebæ, der kommer til at bryde eller bestemme forløbet af flisemønsteret i gulvet.
Her er der i dag andre muligheder end det traditionelle runde eller kvadratiske afløb. F.eks. kan du få smarte linjeafløb og hjørneafløb. De kan ente placeres langs væggen eller i hjørnet, eller integreres helt med fliserne. For du kan montere fliser oven på afløbet, så selve afløbet kommer til at ligne et par ekstra fuger i gulvet. Eller vælge en rist i næsten samme farve som fliserne.
Det kan også være en ide at overveje at montere en lugtspærre i afløbet, så du slipper for dårlig lagt fra kloakken.
Rørføring til armaturer
Selve rørføringen af vand foregår i dag primært ved hjælp af såkaldte pex-rør. De mures ind i væggen eller støbes ned i gulvet. Her er det mest praktisk at vælge rør-i-rør-løsninger. Så kan selve det vandførende pex-rør nemt udskiftes, blot ved at trække den gamle vandførende plastslange ud af det omsluttende trækrør, og så trække et nyt.
Der hvor du skal tilslutte armaturerne i væggen, kan du vælge nogle særlige koblingsdåser, som gør det nemt at opsætte og senere udskifte armaturet. Du kan også vælge armaturer fra bestemte producenter, som har såkaldte snapkoblinger. De gør det muligt at skifte hele armaturet, uden at skulle have fat i en VVS-mand.
El-installationer
Når det kommer til elinstallationerne i badeværelset, skal du have fat i en autoriseret el-installatør, så snart der skal ændres på de faste installationer. F.eks. flyttes eller etableres nye stikkontakter. Det må du ikke lave selv. Samtidig gælder der en række særlige regler for vådrum, som installatøren vil sikre, at din installation overholder.
Men selve belysningen og stikkontakterne i badeværelset kan du sagtens selv sætte op. Her vil dit fokus nok især være på belysningen omkring spejlet i badeværelset, samt orienteringsbelysningen.
Der kan du med fordel finde nogle både elegante, smarte og besparende belysningsløsninger, som anvender LED-teknologi. De bruger ikke særlig meget strøm, hvorfor de ikke udvikler særlig meget varme.
Det giver dig mulighed for at placere belysning på steder, hvor det normalt ikke var muligt før. Det giver dig endnu mere snedige muligheder – så længe du overholder lovgivningen for placering af el i badeværelset.
Fugtspærre og -membraner
Fugtspærre- og membraner er noget, du bør tale om med den murer, som skal udføre flisearbejdet i badeværelset. De er inde i de forskellige regler, og har oftest et godt standardprodukt, som de sværger til.
Skal du selv sætte fliser op og male i badeværelset, kan du rådføre dig med det sted, hvor du køber malingen.
Fliser og klinker – eller glasvæv
De fleste vælger fliser og klinker til vægge og gulve i badeværelset. Det giver en både vandfast og rengøringsvenlig overflade, ligesom du kan få et meget elegant look på dit badeværelse.
Her bør du især være opmærksom på at vælge rigtige gulvfliser til gulvet. De har en større slidstyrke, og er mere hårdbrændte end vægfliser, så de er vandfaste. Samtidig er de ikke glaserede. Derved bliver de ikke spejlglatte at gå på, når de er våde. Du kan dog godt få specialglaserede gulvfliser, som er skridsikre. Men de et typisk dyrere end en rigtige gulvflise uden glasering.
Vil du spare lidt på beklædningen af gulve og vægge, kan du nøjes med at bruge fliser og klinker på væggen i brusenichen og på gulvet. Så kan du bruge glasvæv på de vægge, som er uden for vådrumszonen. Det er billigere, og kan give et lige så flot resultat med den rigtige maling.
Loftet
Der er ikke særlige krav til loftet i et badeværelse. Dog bør du holde dig for øje, at det skal kunne klare vandsprøjt og vanddampe og deraf følgende øget risiko for mug og skimmel.
Her er et træloft en flot, effektiv og billigere løsning end et malet gipsloft med glasfilt. Sørger du for god udluftning, får du ikke problemer med, hverken at træloftet giver sig eller bliver angrebet af mug, skimmel eller råd.
Udluftning
Udluftningen er et af de vigtigste elementer i badeværelset. Den sørger for, at indeklimaet er tørt, så der ikke opstår mug, skimmel og råd, samt at håndklæder og andre tekstiler ikke få dårlig lugt.
Her kan du vælge mellem mange forskellige former for mere eller mindre intelligente badventilatorer. De kører enten på tid, eller har indbygget en fugtmåler. Sidstnævnte starter så af sig selv, når der er for fugtigt i badeværelset. Det holder fugten nede.
Armaturer og brusersæt
Når du skal vælge armaturer til badeværelset, er det vigtigt, at du får valgt både håndvask- og bruserarmaturer eller brusesæt, som er ens i både farve og design.
Derved undgår du at bryde den ensartethed og harmoni, som mange tilstræber i indretningen af deres badeværelse.
Vandøkonomi var tidligere et stort emne. Men i dag er stort set alle armaturer og brusesæt vandbesparende. Til gengæld har de fået mange nye komfortfunktioner og strålemønstre, du kan overveje.
Badeværelsesmøbel, håndvask og opbevaringsplads
Det moderne badeværelsesmøbel anvender oftest skuffer i stedet for skabe. Det giver bedre udnyttelse af pladsen under håndvasken, og gemmer det grimme afløbsrør af vejen. Og giver meget mere opbevaringsplads.
Så vælger du et lidt større badeværelsesmøbel, kan du tit spare de øvrige skabe i badeværelseset – eller bruge dem til noget andet end håndklæder.
Samtidig får du mere ”arbejdsplads” ved håndvasken. Det giver plads til en større eller to separate håndvaske. Så er I flere, som kan blive klar til den travle hverdag på en gang.
Toilet, bidet og badekar
Lige som med armaturerne er det en god ide, at der er en rød tråd i design og farvevalg på toilet, badekar og eventuelt bidet.
Når du vælger toilet, kan du med fordel overveje, om det skal have douchefunktion. Det giver et mere hygiejnisk badeværelsesbesøg, og sparer en masse toiletpapir og installationen af et bidet.
Tjek også de mange smarte toiletsæder med soft close og quick release. De gør rengøringen nemmere, og den daglige brug mere elegant.
Håndklædetørrer
Vil du reducere fugten, og sikre den gode lugt i både håndklæder og badeværelse, er en håndklædetørrer værd at overveje. Som ekstra bonus får du samtidig dejlig varme og tørre håndklæder at tørre dig i.
Håndklædetørrere fås både i termostatstyrede el-versioner og med tilslutning til centralvarmen. Og i mange forskellige design og farver, så de passer perfekt til stilen på dit badeværelse.
Find alt til renovering af badeværelset hos BilligVVS.dk
Som du kan se, er det en god ide at bruge BilligVVS.dk som inspirationskilde, når du skal renovere dit badeværelse. Vi har alt lige fra afløbsrør over armaturer og sanitære installationer og til lamper, stikkontakter, fliser, klinker og øvrigt tilbehør til badeværelset.
Det gør det nemt at handle ind og bestille det hele samlet på en gang. Det sparer fragt, en masse uplanlagte køreture til byggemarkedet og giver dig et nyt badeværelse til en lagt bedre pris.
Har du spørgsmål til produkterne, brug for inspiration til dine valg eller for et godt råd til opsætningen? Så tag fat på vores kundeservice på enten chat, mail, telefon eller Facebook!
Start din planlægning af nyt badeværelse her på BilligVVS.dk. Så kan du nemt komme i mål med dit badeværelsesprojekt.
Udvalgte produkter til badeværelset