BilligVVS’ store guide til stoppet afløb
Er afløbet stoppet? Så er det bare med at få det renset, inden dårlig lugt og eventuelle vandskader breder sig til resten af huset. I denne guide får du konkrete anvisninger til de forskellige afløbstyper, ligesom vi afliver et par gamle husråd, og ser nærmere på, hvad du kan gøre for at forhindre at dine afløb stopper eller lugter. Læs med, og bliv fri for stoppede afløb.Afløbet er stoppet!
Nu er gode råd dyre! For hvad gør du ved det stoppede afløb, så du kan komme af med dit spildevand igen, eller – endnu være – så du kan bruge toilettet igen?
Hvad der er bedst til et stoppet afløb, afhænger naturligvis helt af, hvilket afløb i huset der er tale om. For alt efter hvilket afløb, der stopper til, er der forskellige fremgangsmåder og forskellige årsager til tilstopningen.
Endelig er der de tilfælde, hvor afløbet er stoppet efter vandlåsen. Her kan årsagerne være de samme, som et stoppet afløb før vandlåsen. Men det kan også meget vel være, at der er brug for enten en slamsuger eller nødvendige reparationer af boligens kloaksystem.
I denne guide giver vi dig konkrete anvisninger på, hvordan du renser de forskellige afløb, samt hvad du skal gøre, hvis det er efter vandlåsen, afløbet er stoppet. Vi afliver også et par hårdnakkede myter om husråd, der skulle løsne op for dine stoppede afløb.
Hvorfor stopper afløbet
Når du skal finde ud af, hvad du skal gøre ved et stoppet afløb, handler det først og fremmest om, hvad der er årsagen til at afløbet er stoppet – samt om afløbets konstruktion og forløb. Det giver dig også en ide om, hvordan du fikser eller renser det stoppede afløb.
De typiske årsager til et stoppet afløb er menneskeskabte.
De mest almindelige årsager til stoppet afløb:
-
Fedt fra madlavning og opvask
-
Hår
-
Overskudssæbe fra (op)vaskemaskinen
-
Madrester
-
Bind, tamponer og bleer
Her er fedt, madrester og andre urenheder fra køkkenvasken, samt overskudssæbe og fedt fra opvaskemaskinen de største syndere i køkkenet.
I badeværelset er det oftest hår, samt overskudssæbe fra vaskemaskinen, der er hovedårsagen til, at afløbet stopper til. Men også overdrevent brug af shampoo og sæbe til hår- eller kropsvask, kan være med til at skabe problemer.
Endelig er overdrevent brug af toiletpapir, hår, samt den klassiske dødssynd med et brugt hygiejnebind eller sågar en ble, der bliver trukket ud i toilettet, typiske grunde til, at toiletafløbet stopper til.
Heldigvis er det alt sammen noget, du kan gøre noget ved, ved at både du selv og husstandens medlemmer begynder at ændre vaner. Derudover kan du også gøre en del for at vedligeholde dine afløb. Det ser vi nærmere på sidst i denne guide. Her kommer vi også ind på, hvordan du undgår lugt fra afløbet – en anden stor gene, der generer mange i hverdagen.
Hvad koster et stoppet afløb?
I langt de fleste tilfælde er det helt gratis at få renset et stoppet afløb. Det koster kun den tid (og det ubehag), det tager dig at rense vandlåsen.
Er det ikke vandlåsen, kan der, alt efter hvad du bruger til det stoppede afløb, påløbe udgifter til f.eks. indkøb af rensebånd. Det kan nogle gange fikse årsagen, hvis afløbet er stoppet efter vandlåsen.
Er det tilfældet, er det dog oftest nødvendigt at tilkalde hjælp i form af en slamsuger. Den kan spule kloakrørene igennem med højtryk, så fedtpropper og andre årsager til problemet løsnes og forsvinder.
Et besøg af slamsugeren koster typisk fra 1.000-1.500 kroner og opefter – alt efter på hvilket tidspunkt af døgnet eller ugen, du tilkalder den. Natte- og weekendtakst er oftest dobbelt op eller mere.
Hjælper det ikke med en slamsuger, bliver det hurtigt meget dyrere. En tv-inspektion er oftest næste skridt. Den koster fra omkring 1.750 kroner og opefter – og afregnes på timebasis.
Afslører tv-inspektion skader fra rødder, rotter eller sammenfald af kloakledningen, skal der til at graves op. Den slags løber hurtigt op i titusinder af kroner.
Godt det stoppede afløb oftest kan fikses ved at rense vandlåsen.
Gamle husråd om stoppet afløb
Det er de færreste, der er vilde med at rode med afløbet. For dels er det ulækkert, dels lugter det, og oftest kan det hellere ikke undgås at svine lidt, fordi der løber noget vand ud af afløbet – f.eks. i forbindelse med at du fjerner og renser vandlåsen.
Måske derfor findes der rigtig mange ”gode” husråd om stoppet afløb. Gode råd som i langt de fleste tilfælde, måske kan løse problemet her og nu. Men også i mange tilfælde kan ende med at gøre varig skade på afløbet.
Undgå afløbsrens og anden kemi til stoppet afløb
Står du med et stoppet afløb, lyder et af de gode råd, at du køber en gang afløbsrens og kommer i afløbet. Andre anbefaler kaustisk soda, saltsyre eller andre former for stærk kemi.
Men både kemien i afløbsrensen, og de andre stærke kemikalier, kan ende med at skade afløb og kloak. Især de gummimembraner, der sidder i afløbsrørene inden vandlåsen, kan tage skade. Måske ikke første gang du bruger kemi. Men med tiden risikerer du, at de bliver utætte – og så har du straks et helt andet problem med dit afløb.
Fiks stoppet afløb med natron, bagepulver og eddike
Der findes også en række andre gamle husråd mod stoppet afløb, der i nogle tilfælde kan afhjælpe problemet, uden at give kedelige følgevirkninger. Dog oftest kun midlertidigt.
Rensning af stoppet afløb med eddike og bagepulver eller natron er beskrevet mange steder. Her tager du 1 dl natron eller bagepulver og hælder ned i afløbet med en tragt. Derefter hælder du 1 dl eddike.
Det vil skumme en hel del op gennem afløbet. Når skumningen aftager, hælder du efterfølgende en kandefuld varmt vand i afløbet fra kogekanden. Vent så fem minutter, og skyl efter med koldt vand fra hanen.
Det skulle ikke alene ordne det stoppede afløb. Det skulle også gøre, at du slipper af med lugtgener fra afløbet. Derfor anbefaler mange husholdningseksperter, at du gør det løbende.
Andre igen anbefaler, at du hælder en halv kop salt i afløbet, og hælder to kopper kogende eddike bagefter. Det skulle virkelig gøre underværker for et stoppet afløb.
Et tredje råd lyder at bruge eddikesyre og kogende vand. Det er dog en ret stærk cocktail, som i værste fald kan give samme skader på afløbet som andre kraftige syrer og baser.
Rens det stoppede afløb med cola eller brun sæbe
Nogen sværger også til at rense et stoppet afløb med cola. Her skulle det være fosforsyren i den kendte læskedrik, der gør arbejdet.
Køb og hæld en halv liter Coca-Cola i afløbet, og lad det virke et par timer. Du kan også købe en større flaske cola og drikke resten i ventetiden – hvis du mangler en god undskyldning.
Efter et par timer hælder du to liter kogende vand fra kogekanden i afløbet – og så skulle det løsne proppen i afløbet. Samtidig går der et godt stykke tid, før afløbet begynder at lugte igen.
Ulempen er, at du får et ret klistret afløb og klistret cola over det hele, hvis det ikke løsner proppen i afløbet, og i stedet løber over.
Endelig skulle en lignende behandling af et stoppet afløb med brun sæbe og efterfølgende afskylning med kogende vand kunne fikse afløbsproblemer.
Sådan tjekker du, om der er ordentlig træk i afløbet
Synes du, vandet løber langsommere ud af vasken end normalt?
Sæt et drikkeglas, der kan være en øl i, på hovedet over afløbet, og fyld vasken med vand næsten helt op til bunden på drikkeglasset.
Træk nu drikkeglasset op, og se, hvordan vandet løber ud af vasken.
Danner der sig en pæn hvirvl i vandet over afløbet, fejler afløbet ikke noget.
Men siver vandet lige så stille ud, kan du lige så godt se at få renset afløbet nu. Derved kan du forhindre en situation, hvor du står med et stoppet afløb på et kritisk tidspunkt af dagen. F.eks. under morgentoilettet eller under madlavningen.
Hvad gør jeg ved stoppede gulvafløb i badeværelset
Et stoppet afløb i brusekabinen eller badet i badeværelset, kan oftest fikses ved at åbne gulvafløbet og løfte flyderen i vandlåsen i gulvafløbet op. Den har form som en omvendt kop, og er forsynet med et lille håndtag på toppen, du kan løfte den op med.
Oftest vil hår og shampoorester i forening lukke for flyderens frie bevægelighed. Sker det, kan vandet ikke løbe ud af afløbet.
Er det tilfældet, vil vandet løbe ud af gulvafløbet, så snart du trækker flyderen op. Fjern hår- og sæberester, og sæt flyderen ned over afløbet igen. Skyl efter med kogende vand. Så burde det være fikset.
Hvis det ikke hjælper at rense vandlåsen
Løber vandet ikke ud af gulvafløbet, så snart du trækker flyderen op, er den gal med afløbet længere ude.
Har du afløbet fra vaskemaskinen og håndvasken tilsluttet det samme afløb som gulvafløbet – hvilket oftest er tilfældet – skyldes problemet tit, at der er opstået en prop af overskydende sæbe fra tøjvasken. Den har lukket afløbet længere ude.
Her kan du nogle gange få løsnet proppen ved at hælde masser af kogende vand i afløbet. Andre gange kan det være nødvendigt med et rensebånd med spiral for at bryde gennem sæbeproppen.
Har du en højtryksrenser, kan du også prøve, om du kan løsne sæben med en særlig kloakrenserslange, der kan købes som ekstraudstyr. Her skal du dog være opmærksom på, at hvis du ikke har held til at løsne sæbeproppen, stiger vandstanden i badeværelset hurtigt, når først du tænder for højtryksrenseren.
Er det ikke muligt for dig at løse problemet af den vej, er der ikke andet for, end at tilkalde slamsugeren. De har væsentlig mere tryk på vandet, og kan tit fjerne sæbeproppen udefra. Så risikerer du ikke at få mere vand i boligen.
Hvad gør jeg ved stoppet afløb i håndvasken
Et andet hyppigt stoppet afløb i badeværelset er vasken. Her er det oftest hår, sæberester og fedtede rester fra f.eks. hårprodukter, cremer eller lignende, der skaber balladen. Det kan give sig udslag i, at vasken stopper til enten i afløbsventilen i vasken eller i vandlåsen i afløbet.
Så vil vandet ikke løbe ud af håndvasken i badeværelset, kan du starte med at trække bundventilen i afløbet helt op. Får det vandet til at løbe ud af vasken, skal du fjerne eventuelle hår og andre urenheder under bundventilen eller i den indsats, der holder ventilen. Se derefter, om det løser problemet.
Løber vandet ikke ud, er det højst sandsynligvis vandlåsen, der er stoppet. Så kan du prøve denne fremgangsmåde:
1. Tag bundventilen op igen (hvis der er en).
2. Hæld en kande kogende vand i vasken fra kogekanden
3. Hjælper det ikke? Så prøv med en svupper. Den skaber tryk i afløbet, der oftest kan skubbe proppen ud af vandlåsen.
4. Hjælper det stadig ikke, skal vandlåsen renses manuelt.
Rensning af vandlåsen under håndvasken i badeværelset
De fleste håndvaske i badeværelset anvender en lukket vandlås. Her består selve vandlåsen af en ”pungformet bule” på afløbet. Inde i den sidder der en lodret plade, som sørger for, at der står vand i pungen. Vandet spærrer for lugt fra afløbet.
Det gør vandlåsen til en meget snæver passage i afløbet – hvilket også er årsagen til, at den tit stopper til. Desværre gør det den også meget svær at rense, uden at skulle skrue den af. I nogle tilfælde kan du dog godt få et tyndt rensebånd eller en lille flaskerenser ned i vandlåsen via afløbet. Men den hurtigste og mest sikre måde at rense den på, er ved at skrue pungen af og tømme vandlåsen for hår og andet skidt.
Det kan dog godt være besværligt at komme til vandlåsen under badeværelsesvasken. Især hvis du har et af de populære badeværelsesmøbler med skuffer. Her skal alle skufferne først trækkes ud – og i nogle tilfælde skal bagbeklædningen også fjernes, før du kan komme til vandlåsen.
Før du begynder at skrue vandlåsen af, er det en god ide at sætte en spand eller balje under. Derved undgår du, at der løber vand ud i badeværelsesmøblet.
Hjælper det stadig ikke på det stoppede afløb i håndvasken? Så skal du have fat i en slamsuger eller en VVS-fagmand. For så befinder problemet sig længere ude i afløbet.
Hvad gør jeg ved et stoppet afløb i køkkenvasken
De hyppigste årsager til et stoppet afløb i køkkenvasken, skyldes fedt fra madlavningen og opvaskemaskinen, samt madrester, kaffegrums og andre urenheder, der er så små, at de kan finde vej ned gennem risten i afløbet i køkkenvasken.
Fedtet størkner i afløbet, når det bliver koldt. Typisk sætter det sig i vandlåsen. Her vil en begyndende fedtklump have det med at stoppe nyt fedt, samt alle de andre urenheder, der ryger med ned i afløbet fra vasken. Den slags stop på afløbet er forholdsvis nemme at fikse ved at rense det.
Det gør du på denne måde:
1. Start med at tage proppen op af afløbet. Rens den og risten lige under proppen.
2. Hjælper det ikke, men er der stadig lidt gennemløb i afløbet, kan du prøve at hælde kogende vand fra kogekanden i afløbet.
3. Fjerner det ikke problemet, kan du prøve med en svupper. Det giver ekstra tryk på vandet, hvilket forhåbentligt kan løsne eventuelt fedt eller skidt i vandlåsen.
4. Gør det fortsat ikke nogen forskel, skal du have renset vandlåsen.
Sådan renser du vandlåsen i køkkenafløbet
Når du skal rense vandlåsen under køkkenvasken, skal du først have fjernet alt inventar under køkkenvasken. De fleste har oftest deres affaldssortering, samt diverse svampe, kemikalier og forbrugsstoffer til opvask og køkkenrengøring stående der.
Derefter skal du have identificeret vandlåsen i afløbssystemet. Det er en U-formet bøjning, der oftest sidder lige umiddelbart før, afløbet forsvinder ned i kloakken. Vandlåsen renses på denne måde:
1. Placér en balje eller en lille spand under vandlåsen
2. Tag en vandpumpetang, og drej forsigtigt omløberne løs i hver ende af vandlåsen.
3. Tag vandlåsen, og kør en flaskerenser igennem den. Eller brug en finger.
4. Skru vandlåsen på i begge sider med hånden, og stram forsigtigt efter med vandpumpetangen.
Er køkkenvasken stadig stoppet, er den gal med afløbet efter vandlåsen.
Hvis det ikke er vandlåsen, der er stoppet i køkkenvaksen
Når fedtet – eller noget af fedtet – at ryge gennem vandlåsen, før det bliver koldt nok til at størkne, kan det også skabe forstoppelse andre steder i kloakken efter vandlåsen. F.eks. i samlinger, sving eller drejninger på kloakrøret eller de eventuelle vandlåse, der sidder længere ude i kloaksystemet.
Skal det renses effektivt, kræver det hjælp fra en slamsuger.
Stoppet afløb fra opvaskemaskinen
Er det opvaskemaskinen, afløbet er stoppet fra, skal årsagen oftest findes i opvaskemaskinen. Rens sien i opvaskemaskinen, og se, om det ikke løser problemet.
Gør det ikke det, bør du tjekke afløbsslangen fra opvaskemaskinen og til det sted på afløbet under køkkenvasken, hvor den oftest er sluttet til. Er der nogle bøjninger eller ”lunker” på slangen, hvor sæberester og skidt fra opvasken kan samle sig.
Er der ikke det, eller er den stadig gal?
Så prøv at hælde vand i håndvasken, for at se om det løber ud. Er der også problemer der, er det højst sandsynligvis vandlåsen på køkkenafløbet, der skal renses.
Følg anvisningen på rensning af vandlåsen under køkkenvasken herover – og tilkald hjælp fra en slamsuger eller VVS-fagmand, hvis det ikke løser problemet.
Hvad gør jeg ved stoppet afløb i toilettet
Et stoppet afløb fra [toilet](https://www.billigvvs.dk/Badevaerelse-Toilettet-Toiletter.html er en meget ubehagelig ting at stå med. For dels kan indholdet i toilettet efter det sidste toiletbesøg ikke komme ud, og dels er der ingen andre i husstanden, der kan bruge toilettet. Så medmindre I har et gæstetoilet, der virker, kan det hurtigt give store problemer for hele husstanden.
Skal du fikse det stoppede afløb fra toilettet, kan du prøve denne fremgangsmåde:
1. Start med at lægge nogle gamle håndklæder rundt om toilettet, så du undgår at eventuelt overløbende toiletvand – med eventuelt indhold – spreder sig i resten af badeværelset
2. Prøv derefter at bruge en svupper. Den kan skabe et overtryk i afløbet, der tit er nok til at løsne det, der har skabt problemet. Har du ikke en svupper lige ved hånden, kan toiletbørsten oftest også anvendes.
3. Kan svupperen ikke løse problemet, men er der stadig så meget gennemløb i afløbet fra toilettet, at vandet løber ud i løbet af lidt tid? Så prøv at hælde et par kander kogende vand i toilettet fra kogekanden.
4. Forsvinder vandet stadig langsomt, så prøv eventuelt at hælde en dl opvaskemiddel i toilettet og skylle efter med en kande kogende vand. Gentag behandlingen med 15-20 minutter mellemrum, og se, om det fjerner forstoppelsen af afløbet.
5. Er den stadig gal? Så prøv eventuelt med et rensebånd ned gennem vandlåsen i toilettet, og se om den kan fjerne det, der stopper afløbet.
6. Hjælper det heller ikke, er der ikke andet for end at ringe efter en slamsuger.
Hvad gør jeg ved stoppet afløb i badekarret
Står du med et stoppet afløb i badekarret, er det højst sandsynligvis hår, sæberester og andre urenheder, der har samlet sig i vandlåsen i afløbet.
Her anvender de fleste badekar den samme type vandlås, som er benyttet i afløbet fra håndvasken i badeværelset. Så her kan du med fordel anvende den samme fremgangsmåde til at rense det stoppede afløb.
Problemet er bare, at hvis ikke det løser problemet, har du tit meget svært ved at komme til vandlåsen. For oftest er badekarret sat ned i en muret indsats. Eller også skal du til at skrue den metalinddækning fra hinanden, der er sat op omkring badekarret.
Prøv eventuelt om du kan fjerne urenhederne i vandlåsen med en lille flaskerenser, som du skyder ned i vandlåsen via afløbet. Tit er det ikke særlig meget, der er skyld i forstoppelsen af afløbet. For den pungformede vandlås er meget snæver. Så selv en lille smule hår kan være nok til at stoppe afløbet. Ellers prøv med en svupper.
Hjælper det ikke, eller er der umiddelbart ikke nogen urenheder i vandlåsen under badekarret, befinder problemet sig længere ude i afløbet.
Tit er afløbet fra badekarret tilsluttet gulvafløbet i badeværelset eller brusenichen. Tjek derfor, om det afløb også er stoppet. Er det tilfældet, kan du oftest finde årsagen til det stoppede badekarsafløb der.
Er det heller ikke problemet, bliver du nødt til at ringe til en VVS’er eller en slamsuger, der kan finde frem til årsagen.
Hvad gør jeg, hvis afløbet er stoppet efter vandlåsen?
Er afløbet stoppet efter vandlåsen, er der som allerede nævnt, sjældent andet for end at ringe efter en slamsuger eller en VVS-fagmand.
De kan oftest afhjælpe problemet enten ved højtryk eller gennem en nøjere analyse og eventuelt adskillelse af boligens afløbs- og kloaksystem.
Rotter i afløb og kloak
Problemet kan dog også skyldes udefra kommende faktorer som f.eks. rotter eller rødder, der er vokset ind i kloaksystemet.
Rotterne gnaver oftest hul på de PVC-plastrør, der er i afløbet. Derfor giver rotter tit vandskader og ikke tilstoppede afløb. Så hvis du alligevel har åbnet ned til kloakken, er det altid en god ide at se efter spor efter rotter og andre gnavere. Derved kan du opdage potentielle vandskader, før de bliver alvorlige.
Sporene kan enten være i form af gennemgnavede rør, gnaverester efter dette eller rester af afføring fra rotterne. Opdager du den slags, bør du straks tilkalde kommunens rottebekæmper, for at få en vurdering af skaderne, samt nogle midler til at behandle rotterne med.
Rødder og andre problemer i kloakken
Problemer med et stoppet afløb kan også skyldes, at rødder fra nærtstående træer, er groet ind gennem kloakrørene. Enten via en samling eller fordi roden har fundet et svagt sted på kloakrøret.
Rødderne vil holde på større urenheder i kloakvandet, der med tiden vil få kloakrøret til at stoppe til. Samtidig vil en del af kloakvandet tit løbe ud, der hvor rødderne er kommet ind. Ligesom der tit vil komme jord ind og være med til at stoppe kloakken.
Samme problem opstår der, hvis du har en gammel kloak, hvor rørene er begyndt at kollapse. Det vil få kloakken til at stoppe med det samme. Men tit opleves det som om, der stadig er en smule gennemløb i kloakken. For vandet vil jo sive stille og roligt ud i den omgivende jord, der hvor kloakken er faldet sammen.
Rødder og sammenfaldne kloakrør giver oftest problemer med alle afløb i husstanden på en gang, ligesom sammenfaldne kloakrør kan give steder i haven eller indkørslen, hvor der altid er fugtigt – selv i de perioder, hvor der ikke er faldet regn.
Så oplever du den slags problemer, er der stor risiko for, at der venter dig et dyrt arbejde med at få lagt nye kloakrør.
Hvad gør du ved et ildelugtende afløb
Som vi allerede har været inde på, kan jævnlig brug af en kande varmt vand i afløbet, være med til at holde det fri for skidt og møg, der ellers kan gie lugtgener fra afløbet.
Lugtgenerne kan også skyldes, at der ikke står vand i vandlåsene i de afløb, som du ikke bruger særlig tit. Derfor er det altid en god ide, regelmæssigt at hælde en spand vand i disse afløb. Derved vedligeholdes vandstanden i vandlåsen, så du undgår lugtgener.
Til gulvafløb kan du også anskaffe dig en såkaldt lugtspærrer. Det er en gummimembran, der sættes ned i gulvafløbet over vandlåsen. Membranen åbner automatisk, så snart der kommer vand – og lukker tæt igen, når vandet er løbet igennem.
Derved forhindrer den, at der kan komme lugtgener op fra kloakken. Se hvordan lugtspærreren virker i denne video:
Hvordan kan du modvirke, at et afløb stopper
Vil du undgå, at afløbene i din bolig stopper, kan du foretage en vis forebyggende behandling af de enkelte afløb. Det handler primært om at forebygge de ting, der kan ende med at give problemer med stoppede afløb. Så sørger du for, løbende at rense afløbene med kogende vand og fjerne hår og andre urenheder, undgår du både at afløbet stopper og lugtgener fra dine afløb!
Først og fremmest kan du ændre dine egne og resten af familiens vaner, så I ikke:
- Skyller hår og afklippede negle i vasken eller toilettet
- Skyller kaffegrums, madrester, jord mv. ud i køkkenvasken
- Bruger mere sæbe og shampoo end nødvendigt, når I vasker jer
- Undlader at komme tamponer, bind, bleer med videre i toilettet
Samtidig kan I vænne jer til:
- Aldrig at bruge mere vaskepulver, opvasketabs og skyllemiddel end nødvendigt
- At bruge flydende sæbe i vaskemaskine og opvaskemaskine i stedet for pulver
- Fjerne hår, skidt og andre urenheder fra vask og afløb efter hver brug
- At hælde en kande kogende vand hver uge i alle de afløb, I bruger regelmæssigt
- Hælde en spand vand hver måned i de afløb, som I sjældent anvender
Prøv også så vidt muligt, at rense vandlåsen med f.eks. rensebånd eller afløbsmaskine, så snart der er tegn på, at vandet begynder at løbe langsommere ud.
Foretag eventuelt den tidligere beskrevne afløbstest med et vandglas, hvis du er i tvivl.
Altså er rettidig omhu med afløbet er en af de steder i boligen, der kan spare dig for rigtig mange problemer. Er uheldet ude, kan det nemt ende med at blive dyrt.
Er du smart, tilføjer du denne side til bogmærkerne i din internetbrowser. Så kan du hurtigt genfinde BilligVVS’s store guide til stoppede afløb. Den giver dig en struktureret fremgangsmåde, der kan hjælpe dig med at holde hovedet koldt, når først dine afløb er stoppet til.
Standardfremgangsmåde ved stoppet afløb
- Fjern evt. bundventil, rens denne og risten i afløbet
- Hæld kogende vand i afløbet og se om det hjælper
- Brug en svupper, der kan presse til det, som stopper
- Rens vandlåsen ved adskillelse eller med flaskerenser
- Anvend eventuelt højtryksrenser eller rensebag i kloak
- Tilkald slamsuger eller vvs-fagmand til at ordne afløbet
Se vores udvalg af afløbsrensere