Guide til rensning af terrassefliser
Kom af med både alger, flisepest og snavs på dine udendørs fliser. I denne guide får du forskellige løsninger til, hvordan du bedst kan behandle og rense dine fliser.Ejer du hus og have? Så har du formentlig en udendørs terrasse lavet af fliser. Og dermed har du måske også et velkendt problem med din terrasse: beskidte havefliser. Det opstår hurtigt, når regn, fugt og frost har stået på i længere tid. Når foråret står for døren, opdager de fleste husejere derfor, at fliserne er knap så kønne.
Derfor er rensning af fliser en god idé:
-
Dine fliser kan se ud som nye igen
-
Fliserne holder meget længere
-
Du kan nyde et pænt resultat
Det danske, fugtige vejr giver nemlig gode vækstbetingelser for blandt andet alger. Efter et stykke tid bliver fliserne derfor hurtigt angrebet af de små organismer. Resultatet er uskønne belægninger i en typisk grøn farve. De lever af vand, og derfor kommer den grønne belægning på terrassen år efter år. Derudover kan du opleve flisepest, der viser sig som grå eller hvide pletter.
Beskidte fliser kan blive til en glidebane
I langt de fleste tilfælde er algevækst kun et æstetisk problem. De har som udgangspunkt ikke en skadelig effekt på de materialer, de gror på. Hvis du ikke vil fjerne dem, behøver du derfor ikke. Dog kan alger også forvandle din dejlige terrasse eller indkørsel til en farlig glidebane. Belægningen kan nemlig blive glat.
Du kan heldigvis selv gøre meget – både for at fjerne alger og flisepest samt forebygge, så de har svært ved at komme igen.
4 tips til at rense fliserne fri for alger og flisepest
Det er muligt at fjerne algerne og flisepest året rundt og på forskellige måder. Alle metoder har deres fordele og ulemper. Find derfor ud af, hvad der fungerer bedst for dig og dine fliser. Mest praktisk er det dog, at du starter i det tidligere forår. Så kan du nyde resultatet i løbet af sommeren.
1. Gammeldags knofedt og brun sæbe
Den hårdeste måde at rense fliser på er med godt gammeldags knofedt. Det vil sige, at du bruger dine egne muskler sammen med rent vand og en hård kost. Det kræver altså, at du er villig til at smøge ærmerne op og lave fysisk arbejde.
Er fliserne hårdt angrebet, kan du blande vandet med brun sæbe. Hæld dernæst vandet ud over fliserne på et mindre område, og skrub med kosten. Lad blandingen virke et kvarters tid, før du skrubber igen. Skyl til sidst af med rent vand fra have- eller vandslangen.
2. Brug sand til at slibe skidtet væk
En anden mulighed er slibe algerne væk ved at strø sand ud og feje sandet rundt. Vi anbefaler fugesand, der næsten virker som sandpapir. På den måde sliber du fliserne rene. Vær omhyggelig og grundig, mens du fejer med en stiv kost. Denne proces tager tid, men samtidig får du fyldt fugerne med frisk sand og hæmmet ukrudtet.
Er fugerne ikke helt fyldte, risikerer du, at frø fra græs samler sig i fordybningerne. Bagefter spirer de stille og roligt i fred mellem stenene. Samtidig kan vandet samle sig, og de ubudne planter får gode forhold. Du har derfor gode grunde til at fylde op med nyt sand.
3. Påfør fliserne algefjerner
Fliserens eller algefjerner til udendørs fliser er effektiv kemi til at gøre overfladen ren. Her skal du først spraye eller påføre produktet – typisk i tørvejr, så det har tid til at virke. Vent i 20-30 minutter, før du vasker algefjerneren af, eller lade den skylle væk af regn. Læs brugsanvisningen, inden du begynder.
En godkendt algefjerner er ikke giftig for græs og planter, der står ved fliserne. Men du skal sørge for at holde børn og husdyr væk fra terrassen, mens den tørrer. Du skal også passe på med at få kemien på tøjet eller huden.
- Ty til en effektiv højtryksrenser En sidste – og absolut sidste – mulighed for at få flotte fliser igen er ved at bruge en effektiv højtryksrenser. Den er nemlig særdeles velegnet, når det indledende arbejde med rengøringen af havefliser og belægningssten skal i gang. Samtidig bliver arbejdet en del nemmere og knap så fysisk hårdt.
Dog bør du være yderst forsigtig, når du bruger maskinen. Trykket fra den direkte vandstråle kan skade overfladen på belægningen. Det betyder, at fliserne er længere om at tørre, efter det har regnet. Og dermed har algerne bedre vilkår. Mange vælger derfor at påføre en såkaldt Patio Cleaner. Det er et mundstykke, der fordeler den kraftige vandstråle ud over et større område.

Forebyg rensning af terrassefliser de næste år
Uanset hvilken metode du vælger til at rense fliserne, så er forebyggelse den mest holdbare løsning. Det får du ved hjælp af imprægnering, jævnlig rengøring og fyldte fuger.
Imprægnering er den sidste behandling, du giver fliserne, efter du har rengjort dem. Fordelen ved denne metode er, at imprægneringen både er vand- og olieafvisende. Det betyder, at det beskytter fliserne mod naturens elementer. På den måde får du nemmere ved at vedligeholde din terrasse i de efterfølgende år.
Der er flere fordele ved at imprægnere dine fliser
-
Du undgår at rense fliserne for alger og flisepest hvert år
-
Levetiden på dine fliser bliver betydeligt længere
-
Fliserne er bedre beskyttede over for frostsprængninger
Hvis du vil undgå alger og flisepest i fremtiden, bør du også undersøge, hvorfor de opstår. Hvad er grunden til, at der er så megen fugt på fliserne? Har du for eksempel tilstoppet tagrende eller nedløbsrør, kan vandet dryppe ned på fliserne. Og det giver gode vækstbetingelser for alger. Du bør derfor også vedligeholde huset, så problemet ikke vender tilbage.
Kom af med pletter og maling
Det er ikke kun naturen, der kan gøre din terrasse eller indkørsel knap så pæn at se på. Hvis du for eksempel skal male træfacaden, kan du nemt komme til at spilde maling, olie eller lignende. Tilbage står du med plettede havefliser. Her er der naturligvis også flere løsninger, du kan vælge imellem.
-
Har du spildt tør maling, kan du ofte skrubbe det af med belægningssten og sand. Er malingen dybt ind i fliserne, kan du benytte dig af en blæselampe til at brænde det af.
-
Ønsker du at fjerne våd maling? Tør malingen hurtigst muligt op med en klud eller nogle stykker køkkenrulle. Bagefter vasker du fliserne rene med vand
-
Sug frisk olie op med savsmuld, fint fugesand, kattegrus eller lignende. Du kan også bruge motorrens til at rengøre dine havefliser. Spray motorrens på oliepletten, og lad det sidde lidt, indtil pletten er opløst. Skyl efter med vand.
-
Er der kommet træimprægnering på dine betonfliser, kan du fjerne det med et stykke papir eller en klud. Når området er tørt, kan du væde fliserne med terpentin og ny klud eller papir til at suge væsken op.
Har du ikke tid i kalenderen til at fjerne pletter, eller har du blot lyst til at lave sjovere aktiviteter end rengøring? Så er det selvfølgelig også muligt at få hjælp fra professionelle firmaer. Mange af dem kan også hjælpe dig, hvis du for eksempel vil forebygge problemer med græs mellem fliserne.
Populære produkter