BilligVVS’ store guide til montering af toiletter
Skal du montere et nyt toilet? I denne guide får du konkrete anvisninger på montering af de forskellige toilettyper, ligesom vi afliver myterne om, at det skulle være ulækkert at skifte toilettet selv. Samtidig får du også en konkret beregning af, hvor meget du kan spare i vandforbrug, ved at udskifte det gamle toilet. Læs med og kom nemt om ved monteringen af dit nye toilet!Udskiftning af toilettet er for mange en lidt grænseoverskridende handling. For ingen af os er vilde med at tænke på, at vi skal i kontakt med afløbet og de deraf forventede lugt- og andre gener. Samtidig skal vi også til at arbejde med vandtilslutningen. Det er der også mange, der ikke er begejstrede for. For hvad nu hvis vi ikke kan få det tæt igen?
Derfor vælger de fleste at få en fagmand til at stå for opgaven.
Kan jeg ikke montere nyt toilet selv?
Men faktisk er det begrænset, hvor store gener der er forbundet med at udskifte toilettet.
For i langt de fleste tilfælde vil generne fra afløbet være yderst begrænsede. Det skyldes, at den del af afløbet, du kommer i kontakt med, oftest er skyllet grundigt ud ved hvert træk. Samtidig kommer den allerøverste del af afløbet sjældent i direkte kontakt med spildevandet fra toilettet. Derfor vil der sjældent være synlige rester af afføring eller lugtgener derfra.
Med hensyn til vandtilslutningen er der mulighed for at lukke for vandet direkte på de fleste vandtilslutninger til toilettet. Så her er det ”bare” et spørgsmål om at lukke for hanen, skrue vandtilslutningen af det gamle toilet og så skrue vandtilslutningen på det nye.
Så har du normalt hænderne skruet fornuftigt på til håndværksmæssige opgaver, er der ikke noget i vejen for, at du sagtens selv kan skifte toilettet. For reglerne for montering af toiletter stiller ikke krav til, at du skal bruge en autoriseret VVS-installatør. I hvert fald så længe du ikke har brug for at ændre på afløbets placering, forløb eller udskifte stopventilen (også kaldet ballofixen). Eller skal til at etablere et nyt afløb til toilettet.
Så hvis du følger guiden her på siden, burde du nemt kunne skifte dit toilet selv.
Hvorfor nyt toilet?
Der kan være mange grunde til at udskifte toilettet. Måske er mekanikken i cisternen udgået, så du ikke kan få nye reservedele, eller toilettet har fået en skade i porcelænet. Eller også passer det bare ikke ind, fordi du har udskiftet resten af badeværelsesmøblerne, håndvasken og fliserne på badeværelset.
Men den hyppigste årsag er en hel anden: Vandforbruget. Der er nemlig mange penge at spare på vandforbruget, ved at udskifte det gamle og måske utætte toilet med et nyt.
Spar et par tusinde kroner om året på vandforbruget
Typisk kan du spare mellem 60 og 80 % på vandforbruget ved hvert eneste skyl i toilettet. Det bliver til rigtig mange liter vand på et år. Udskifter du f.eks. et gammel toilet, der bruger 9-12 liter vand på hvert skyl, til et med to størrelser skyl på helholdsvis 2 og 4 liter, sparer du omkring 3.500 liter vand på et år. Det svarer til en årlig besparelse i kroner og ører på i omegnen af 2.100 kroner inkl. afledningsafgift. Beregningen er baseret på gennemsnitsprisen på en kubikmeter vand for den dansk familie med 3 børn ifølge Vand i tal fra 2018.
Hvad koster udskiftning af toilet
Udskiftningen af et gammelt toilet løber typisk op i udgiften til selve toilettet og diverse tilbehør, samt eventuelt timeløn til en VVS-mand.
Vælger du et traditionelt gulvmonteret toilet med S-lås fra et af de kendte mærker, ligger prisen på de mest vandøkonomiske modeller på mellem 1.500 og 2.500 kroner. Væghængte toiletter er cirka dobbelt så dyre eller mere.
Dertil skal du så regne med 2-3 timers arbejdsløn til VVS-manden á omkring 550-600 kroner i timen. Så udgiften til håndværkeren svarer stort set til besparelsen på vandforbruget allerede det første år.
Alt i alt løber udgiften til et nyt toilet inkl. montering op i omkring 4.000 kroner, når du lader en fagmand stå for montering af et toilet med s-lås. Er du omvendt fiks på fingrene, og ikke bange for at skulle rode med afløb og vandinstallation, kan du spare omkring 1.800 til 2.000 kroner ved at gøre det selv.
Afmontering af toilet
Før du kan montere det nye toilet, skal du naturligvis montere det gamle. Det er forholdsvis nemt, hvis du har et gulvmonteret toilet.
1. Start med at lukke for vandtilslutningen og skure den af.
2. Derefter tømmer du cisternen for vand ved at trække ud.
3. Skru nu de fire skruer af, der holder toilettet.
4. Slå dernæst toilettet løst fra gulvet. Typisk er toilettet fuget med silikone eller lyncement rundt i kanten ved gulvet. Men et par kraftige ryk i toilettet, vil oftest løsne det fra underlaget. Ellers kan du prøve at slå lige så forsigtigt rundt lang kanten med en gummi- eller rigtig hammer.
Er toilettet limmonteret, springer du bare punkt 3 over i gennemgangen.
Det vigtigste er, at du går stille og roligt frem, når du løsner det gamle toilet fra gulvet. Ellers kan du nemt beskadige eventuelt fliser eller klinker. Det gælder også, når du skal rense silikone eller lyncement af fliserne, efter det gamle toilet er fjernet.
Afmontering af væghængt toilet
Afmonteringen af et væghængt toilet er lidt mere besværligt. Her skal du oftest ind bag den mur eller skalmur, som toilettet er monteret på, for at du kan skrue cisternen løs.
Men i praksis er fremgangsmåden stort set den samme:
1. Luk for vandet, og afmontér vandtilførslen.
2. Tøm cisternen for vand ved at trække ud.
3. Understøt kummen, skru den løs og fjern den fra væggen.
4. Fjern skalmuren eller gå om bag den væg, toilettet hænger på.
5. Skru cisternen og montagestativet fra væggen og fjern det fra afløbet.
Hvordan skiller du dig af med det gamle toilet
Står du selv for monteringen af et nyt toilet, skal du således også selv sørge for korrekt bortskaffelse af det gamle. Det skal afleveres på kommunens genbrugsplads som byggeaffald. Du kan ikke nøjes med at sætte det ud til storskrald.
Har du hyret en VVS-mand til opgaven, er det stadig dit ansvar at få bortskaffet det gamle toilet korrekt. Nogle håndværkere tilbyder at bortskaffe toilettet for dig. Det tager de sig naturligvis betalt for. Men har du ikke mulighed for at køre toilettet til genbrugspladsen selv, kan det faktisk være en mere økonomisk løsning, end at få det kørt på genbrugspladsen af en vognmand.
Hvordan monteres toilettet?
Nu er du klar til at gå i gang med installationen og opsætningen af dit nye toilet.
De 3 toilettyper:
Væghængt toiletGulvmonteret toilet med S-lås
Gulvmonteret toilet med P-lås
Her afhænger montering af toilettet og tilslutning af toilet til kloakken af, hvilken type toilet du skal udskifte. Generelt findes der tre grundlæggende typer af toilettet – se faktaboksen.
Hver af dem fås i en række forskellige undertyper, som vi dog ikke kommer yderligere ind på i denne artikel.
Montering af væghængt toilet
Montering af et ”hænge-wc” lyder besværligt. Men skal du udskifte et gammelt væghængt toilet med et nyt, er det faktisk ikke så svært. Så længe du kan genbruge skalmuren eller den placering bag toiletmuren, der var anvendt til det gamle væghængte toilet.
Vil det skifte fra gulvmonteret til væghæng toilet, bliver det lidt besværligt. For her skal du i gang med montering af en ny toilet-væg, som cisterne, vandinstallation, afløb og nødvendig teknik kan gemmes bag. Det kommer vi tilbage til senere i artiklen.
Fremgangsmåden for udskiftningen af et væghængt toilet er i grove træk således:
1. Når det gamle væghængte toilet er afmonteret, monterer du først afløbet i faldstammen ved hjælp af den gamle overgangsmuffe – eller en ny, hvis afløbet fra det nye toilet har en anden dimension.
2. Montér derefter det kraftige metalstativ, der skal holde cisterne og toiletkumme og fastgør det.
3. Skru nu cisternen på plads i metalstativet, og sørg for at cisterne og metalstativ er i lod. Det gøres ved at justere på gevindstængerne til vægmontagen.
4. Tilslut vandforsyningen til cisternen, men tænd ikke for vandet endnu.
5. Montér tilgangsrøret til kummen, og tilpas dette og afløbet, så det passer til den nye toiletkumme.
6. Skru derefter de to gevindstænger ind i metalstativet, som skal holde toiletkummen.
7. Montér nu skalmuren igen. Passer hullerne i skalmuren ikke til vandtilslutning og afløb, skal du lave en ny skalmur af en gipsplade.
8. Opsæt ny skylleknap, tilpas tilgangs- og afløbsrør og montér gummipakninger til tætning. Husk at fedte dem godt ind, så toiletkummen nemt kan glide ind over dem.
9. Tryk toiletkummen på plads over gevindstænger og tilgangs- og afgangsrør fra wc-skålen.
10. Spænd toiletkummen fast til væggen med de tilhørende bolte til gevindstængerne.
11. Tænd for vandet og test toilettet.
12. Montér toiletbrættet.
Alt efter hvilket væghængt toilet du skifter til, kan der være lidt småforskelle i forhold til ovenstående fremgangsmåde. Derfor er det altid en god ide at læse den medfølgende monteringsvejledning, før du går i gang.
Vil du vide mere om indbygningscisterner, kan du med fordel se denne video:

Montering af gulvstående toiletter
Når du skal montere et toilet på gulvet, er det en god ide at finde en model, hvor alle eller så mange af gulvskruerne er placeret på samme måde som på det gamle wc. Så slipper du for at skulle bore nye huller i gulvet.
Kan det ikke lade sig gøre, og er du ikke vild med at skulle bore i gulvet, kan du også vælge at anskaffe et toilet, der monteres med lim. Skal du montere et toilet med lim foregår det nemlig helt uden brug af skruer.
Kan du ikke komme uden om at bore i gulvet, er det vigtigt, at du først undersøger, hvor en eventuelt elektrisk eller vandbaseret gulvvarme ligger i forhold til toilettet. Samt hvordan afløbet er placeret.
Normalt vil det ikke give problemer. For dem som oprindeligt opførte badeværelset har sandsynligvis sørget for, at hverken gulvvarme eller afløb kommer i vejen for monteringen af toilettet. Ellers ville de jo have haft det samme problem.
Hvordan du monterer et gulvstående toilet, afhænger af, hvilken type vandlås du har valgt. Her er der i praksis to: Et toilet med P-lås, der også kaldes for et universaltoilet, og et toilet med synlig eller skjult s-lås.
Montering af gulvstående toilet med p-lås
På et gulvmonteret toilet med p-lås foregår tilslutningen til afløbet i murværket bag toilettet. Altså kommer afløbet vandret ud af toilettet bagpå, frem for lodret som det ses på et toilet med s-formet vandlås.
Denne slags toiletter ses oftest i ældre lejligheder, hvor toilettet tilsluttes til en faldstamme, der er ført gennem etageadskillelserne. Derved slipper bygherren for, at afløbet skal bygges ind i selve etageadskillelsen.
Fremgangsmåden for monteringen af et toilet med p-lås foregår nogenlunde sådan her:
1. Når du afmonterer det gamle toilet, er det vigtigt, at du er meget forsigtig, når du trækker toilettet og eventuelt samlemuffe ud af afløbet i væggen eller faldstamme. Er faldstammen gammel, kan der nemt opstå utætheder. Eller en eventuelt samling i væggen kan gå løs, så der løber spildevand ud i murværket.
2. Placér nu det nye toilet og tilslut det til afløbet. Enten ved at slutte afløbet på toilettet direkte til samlemuffen i væggen. Eller ved at bruge et ekstra afløbsrør mellem toilet og vægtilslutning. Sørg for at fedte gummipakningerne i samlemufferne godt ind med håndsæbe, så det er nemt at slutte toilettet til.
3. Skru toilettet fast til gulvet, hvis du kan genbruge skruehullerne. Ellers skal du mærke af til nye huller (eventuelt ved at bruge en medfølgende skabelon) og bore dem ud, før du monterer toilettet endeligt.
4. Tjek om toilettet står ordentligt fast eller står skævt. Er det tilfældet, kan du først prøve, om du kan spænde skruerne bedre. Ellers skal du lige spænde skruerne op igen og justere efter med en eller flere Knudsen-kiler eller blystrimler. De lægges, så de er trukket et par millimeter tilbage i forhold til yderkanten af toiletstolen. Spænd derefter skruerne fast igen, og tjek om det står bedre nu.
5. Fug efter rundt om toilettet med silikone, så du får en samling mellem gulv og toilet, der er nem at hold ren. Samtidig undgår du at der kan løbe vand ind og lægge sig under toilettet. Glat fugen ud med en gennemblødt fugepind, så den bliver helt jævn og tætsluttende overalt.
6. Montér nu vandforsyningen, og test om alt virker, og alt er tæt.
7. Påsæt til sidst toiletbrættet og toilettet er klar til bug
Se også denne video af, hvordan du monterer et gulvstående toilet med p-lås:

Montering af gulvstående toilet med s-lås
Et toilet med s-lås monteres i princippet på samme måde som et toilet med p-lås. Den eneste forskel er placeringen af afløbet.
Toiletter med s-formet vandlås kan fås enten med synlig eller skjult s-lås. Forskellen er, at der på toilettet med skjult vandlås er et ekstra lag porcelæn. Det dækker for s-låsen og tilslutningen til afløbet i gulvet. Det gør det nemmere at holde både s-lås og området omkring afløbet rent og pænt.
Det ekstra lag porcelæn rundt om s-lås og afløb, sætter dog nogle begrænsninger for, hvor stor tilslutningsmuffen til afløbet kan være – samt hvor høj den kan være. Så medmindre du skal tilslutte toilettet til et standard 110 mm afløb i plast, kan det være svært at få et toilet med skjult s-lås til at passe ind.
Men altså bortset fra afløbets placering, kan du genbruge trin-for-trin vejledningen til montering af dit nye gulvstående toilet med p-lås. Du kan også få en gennemgang af fremgangsmåden i videoen herunder:

Montering af limet toilet
Når du skal montere et gulvmonteret toilet med lim uden skruer, er det vigtigt, at du har afrenset gulvet grundigt før montage. Desuden er det vigtigt, at du har justeret toilettet, så det står plant og helt lige, før du begynder at lime det.
Ellers er fremgangsmåden den samme, som montering af andre gulvstående toiletter.
Montering af toilet på skævt gulv
Er gulvet mere skævt, end det kan klares med kiler eller nogle blystrimler, kan du også vælge at fylde mellemrummet mellem gulv og toilet op med fugemørtel eller lyncement.
Mørtel eller lyncement rettes af med en våd svamp, så du får en flot overgang mellem toiletstol og gulv. Fug eventuelt efter med et lag silikone, så samlingen bliver helt vandtæt.
Udskifte gulvstående toilet til væghængt toilet
Vil du slippe nemmere om ved rengøringen omkring toilettet, er det en god ide at skifte det gulvmonterede toilet ud med et væghængt.
Det kan i praksis altid lade sig gøre, ved at bygge en skalmur uden om cisternen og lægge en topplade af f.eks. sten eller marmor ovenpå. Derved skjules cisternen i skalmuren, der samtidig kan bruges til at holde knapperne til skyl.
Fremgangsmåden er den samme, som vi tidligere har beskrevet under udskiftningen af væghængte toiletter. Blot skal du bygge skalmuren i trin 7, frem for at påsætte den igen.
Til alle de væghængte toiletter vi sælger hos BilligVVS, medfølger eller kan der tilkøbes skinner, som bruges til at holde skalmuren. De monteres på stålvangerne, der holder cisternen, hvorefter du skruer gipsplader på skinnerne. Det er oftest også muligt at tilkøbe forskellige betjeningsplader til de væghængte toiletter, så de får et udseende, der passer til resten af badeværelsesindretningen.
Hvordan sikrer du lang levetid af dit nye toilet?
Skal det nye toilet holde sig pænt og tæt mange år ud i fremtiden, er det en god ide at gøre lidt ekstra ud af den regelmæssige rengøring og vedligehold. Her bør du især være opmærksom på at holde toiletkummen fri for kalk og snavs. Begge dele kan give brune aflejringer på toiletkummens sider, samt i bunden af toilettet.
Er der allerede kommet rende og aflejringer, kan du med fordel bruge en effektiv WC-rens, noget fortykket kalkfjerner (oftest kaldet Kalkfjerner Plus) og en såkaldt toiletsten til at fjerne dem med.
Lad være med at bruge f.eks. eddikesyre eller klorin til kalkfjernelse. Eddikesyren er ikke særlig praktisk at anvende på grund af luftvejsgener og manglende mulighed for at smøre det på kalken. Klorin bleger kun kalkaflejringerne, den fjerner dem ikke.
Husk: Hold øje med cisternen
Tjek også regelmæssigt, hvordan cisternen lukker for vandet. Begynder der at løbe nogle få vanddråber ud efter vandet er holdt op med at løbe kummen? Det kan være tegn på kalkaflejringer omkring bundproppen på cisternen eller i gummimembranen omkring denne. Det kan på sigt medføre, at toilettet begynder at løbe.
Tilsvarende kan tilkalkning inden i cisternen med tiden give problemer med, at vandtilførslen lukker ordentligt, når cisternen er fyldt. Det kan også føre til, at toilettet begynder at løbe.
Derfor bør du afkalke cisternen med nogle års mellemrum – alt efter hvor hårdt og kalkfyldt vandet er, der hvor du bor. Tjek vores guide til f.eks. cisternerne på Ifö-toiletter. Her kan du se, hvordan du åbner op til cisternen.
Har du et andet toilet? Så læs i brugsanvisningen til toilettet. Den kan typisk downloades fra produktsiden her på BilligVVS.dk.
Sådan udskifter du toilettet trin for trin
- Afmontering af eksisterende toilet
- Tjek af afløb og tilslutningsmuffe
- Montering af nyt toilet
- Tilslutning af vand
- Stabilisering af toilet
- Tætning ved gulv (kun gulvmonterede toiletter)
- Påsætning af sæde m.v.
Se vores store udvalg af toiletter