Hvad koster en ladestander, og må jeg selv installere den?
Skal jeg vælge en offentlig eller privat ladestander?
Som ejer af en elbil har du forskellige muligheder, når det kommer til at oplade dit køretøj. De mest gængse muligheder er opladning via de standere, som er placeret rundt omkring i offentligheden. Ulempen ved offentlig opladning er, at du er afhængig af at være i nærheden af en ladestander.
Bor du i eget hus, er det både billigere og nemmere at få opsat en ladestander til din elbil.
Bor du i eget hus, er det både billigere og nemmere at få opsat en ladestander til din elbil. Du blev sikkert tilbudt et abonnement eller en leasingaftale på en ladestander hos forhandleren, da du købe din elbil, men ofte er det billigere at investere i din egen, hvis du har et lille kørselsbehov.
Hvorfor vælge en ladestander uden serviceaftale?
Investerer du i en ladestander uden serviceaftale, har du ikke mulighed for at modtage afgiftsrefusion for den strøm, du bruger til at oplade din elbil. Det giver derfor primært mening, hvis du kun kører nogle få tusinde kilometer om året, eller hvis du bor i en bolig, hvor der er elvarme eller solceller. Her kan du nemlig ikke få afgiftsrefusion på strøm.
Du skal derfor betale for den strøm, du bruger til at oplade bilen med. Du betaler til det samme elselskab, som leverer strøm til boligens eksisterende elinstallationer. En serviceaftale koster omkring 70 og 100 kr. om måneden, og hvis du har et lille kørselsbehov, kan det i mange tilfælde betale sig at spare serviceudgiften.

Hvad koster en ladestander?
Priserne varierer afhængigt af dit behov, og det er derfor vanskeligt at give et definitivt svar på, hvad en ladestander koster. Hos BilligVVS har vi ladestandere i forskellige prisklasser fra blandt andre Schneider Electric, Walther og ABB. Ladestanderne i vores sortiment koster fra omkring 7.000 kr. og op til 13.000 kr.

Udover selve ladestanderen skal du også investere i en ekstra gruppeafbryder til din eltavle, hvis du vil kunne lade din bil op med nogenlunde hastighed. Det kræver, at du trækker en ny ledning fra eltavlen til ladestanderen – og det må du ikke selv gøre, da det kræver en autoriseret fagmand.
Du kan bestille alle delene hos BilligVVS, men selve installationen skal udføres af en professionel. Vælger du at investere i en ladestander i hjemmet, skal du derfor både medregne prisen for selve ladestanderen samt en monteringspris. Den samlede pris for ladestanderen omfatter altså både produkt, tilbehør samt en serviceydelse.
Når ladestanderen er monteret, vil fremtidige ladninger blive medregnet i din almindelige elregning. Her er det vanskeligt at måle nøjagtigt, hvor meget den enkelte opladning koster, da det afhænger af de aktuelle strømpriser. Samtidig bør du være opmærksom på, at omkring 10 procent af strømmen går tabt i en ladning.
Det er ofte muligt at købe eller leje en ladeboks og få en serviceaftale med i handlen. Her vil opstartsomkostningerne typisk være omkring 10-15.000 kr. for en standardinstallation. Som nævnt, giver det dig samtidig mulighed for at få afgiftsrefusion på strøm til bilen, men det er ikke altid, det kan betale sig.
Hvilken ladestander skal jeg vælge?
Der er mange forskellige ladestandere på markedet, og du skal vælge én, som passer til din elbil. Det er altid bilen, som bestemmer, hvor meget effekt du kan lade med. Du skal derfor starte med at sikre dig, at ladestanderen passer til din elbils strømbehov og strømstik, før du låser dig fast på én bestemt model.
Prisen for en ladeboks afhænger blandt andet af, hvor meget effekt den kan lade med. Hvis du ejer en plugin-hybrid, lader den typisk kun på en 16 ampere-fase. Her kan du overveje, om du vil vælge en mere fremtidssikret løsning, hvis du i fremtiden skifter til en elbil, ved at vælge en ladestander der kan lade på alle tre faser.
Fakta
Hvad koster det at få installeret en ladestander?
- Du må gerne selv købe en ladestander og montere den på væggen
- Dog kræver installationen også en ekstra gruppeafbryder i eltavlen – og den må du ikke selv installere
- Prisen for ladestandere varierer typisk fra 7.000 til 15.000 kr., mens selve installationen afhænger af elektrikerens pris
Før du vælger ladestander bør du overveje følgende:
- Hvor meget strøm bruger din bil per kilometer?
- Hvor mange kilometer kører du om måneden`?
- Hvor tit lader du din elbil op?
- Hvad er din pris per kWh?
- Har du udelukkende behov for at oplade hjemme?
Når du har besvaret ovenstående spørgsmål, kan du begynde at regne på, hvilken løsning, der er mest optimal i dit tilfælde. Du kan se en oversigt over vores forskellige ladestandere her. Er du i tvivl om, hvilken ladestation du skal vælge, kan du altid kontakte vores kundeservice for at få hjælp og vejledning til dit køb.
Hvordan tilslutter jeg min ladestander?
Hvis du vælger en ladestander, der kører på almindelig 230 V, kan det være fristende at sætte en almindelig stikprop med jord på ledningen fra ladestationen og sætte den i stikkontakten. Det er dog ikke nogen løsning, du bør gøre brug af, da almindelige stikpropper maksimalt kan håndtere 13 A, og en ladestation kræver minimum 16 A.
Samtidig kan en almindelig stikkontakt maksimalt klare en kontinuerlig belastning på 6 A. Du kan derfor ikke lade din elbil op, medmindre du sætter ladeeffekten ned på ladestationen. Gør du det, kommer det til at tage længere tid at lade din elbil op. Du bør derfor opsætte en ekstra gruppeafbryder i eltavlen.
Som nævnt, må du ikke selv tilslutte en sikringsgruppe til eltavlen, og du må hellere ikke tilslutte ladestanderen til ledningen. Det kræver en autoriseret elektriker. Du må til gengæld gerne selv købe og montere ladestanderen og investere i det øvrige udstyr, hvis du vil spare penge på installation af ladestanderen.