Sådan får du et dugfrit spejl til badeværelset
Er du træt af, at dit spejl er helt dugget til efter et brusebad? Læs med her og bliv klogere på, hvordan du kan komme det til livs, og hvad du skal være opmærksom på.Slip for besværet med dugfrie spejle
Er der noget bedre end at starte dagen med et langt, varmt bad? Det skulle måske lige være at gå i bad lige inden sengetid. Begge dele har dog det tilfælles, at du ofte har svært ved at se dig selv i spejlet, når du stiger ud af badet. Og det kan være irriterende, hvis du har travlt og skal bruge spejlet til at barbere skægget eller i gang med renserutinen.
Men du behøver hverken prøve at fjerne duggen med håndklædet eller skifte til et andet rum med spejl i. Du kan nemlig få et spejl med varme. Fordelen er, at du hurtigt kan lægge make-up eller sætte håret lige efter brusebadet og dermed være mere effektiv med din tid.
Se vores store udvalg af spejle og spejlskabe her.
Hvordan virker et dugfri spejl?
Når du går i bad, vil varmen få et almindeligt spejl i badeværelset til at dugge, da dug sætter sig på den koldeste flade. Men varmer du spejlet op, er fladen ikke længere den koldeste i rummet, og duggen vil i stedet sætte sig på gulvet, væggene eller døren.
Du kan købe dugfri spejle med tynde varmemåtter sat bag på spejlet, men de fås også med varmelegemer, som du selv skal sætte bag på dine egne spejle.
Et dugfrit spejl bliver opvarmet gennem strøm. Derfor er det vigtigt, at du har eller får lavet en elinstallation tæt på, hvor spejlet skal hænge. Når du så tænder for lyset eller spejlet, vil spejlet hurtigt nå op på omkring de 27 eller 28 grader – hvilket får vandet på spejlet til at fordampe. Ved at give spejlfladen en lidt højere temperatur end temperaturen i rummet, forsvinder både dug og kondens.
Du kan købe dugfri spejle med tynde varmemåtter sat bag på spejlet, men de fås også med varmelegemer, som du selv skal sætte bag på dine egne spejle. Begge slags minder meget om det system, du formentlig kender på bagruden i bilen, hvor en masse små tråde opvarmer bilruden.
Se klart og tydeligt med et dugfri spejl med lys
Hvis du vil have mest muligt ud af dit spejl, så kan du gå efter et dugfri spejl med lys. Det vil sige, at belysningen er indbygget i selve glasset, ofte i form af en søjle i hver side. Dog er der også mange modeller, hvor belysningen skinner både foran og i væggen. Begge muligheder er praktiske og giver en hyggelig atmosfære i badeværelset.
Med et dugfri spejl med lys får du også mere fokus på dit ansigt. Denne fordel er optimal for dig, der gerne vil se dit ansigt skarpt og tydeligt ved eksempelvis barbering, eller når du skal have kontaktlinser. Skal du op om natten for at gå på toilet, kan du også bruge spejlet som belysning i stedet for at blive blændet af rummets lamper.
Du kan få både ovale og firkantede spejle med eksempelvis LED-lys og i forskellige størrelser. Mange moderne spejle indeholder også en indbygget stikkontakt. Det giver dig gode muligheder for at finde lige præcis det badeværelsesspejl, som passer til dine behov og rummet.
Sådan vælger du det rette badeværelsesspejl
Markedet byder på mange spejle, og de fleste af os vil formentlig vælge en klassisk, firkantet model. Det passer nemlig ofte ind på alle typer af badeværelser. Du kan dog sagtens finde mange forskellige slags former, som både er praktiske, og som kan skabe lidt personlighed i badeværelset.
Du kan for eksempel gå efter runde spejle. Formen er en flot kontrast på et badeværelse med firkantede fliser. Vælger du en dugfri model med en smart lyskant, er du sikret de mest optimale forhold for dine gøremål foran spejlet. Samtidig opnår du en god og harmonisk atmosfære i rummet med et flot lysspil op ad væggen.
For mange er store spejle drømmen, når du skal gøre sig klar – særligt hvis du skal slås om pladsen med hjemmets andre beboere. Samtidig med at størrelsen er praktisk, giver den store blanke overflade et elegant udtryk til badeværelset. Dit spejl bør dog ikke være bredere end dit badeværelsesmøbel, da det skaber en ubalance.
Er du ikke til det helt runde spejl, kan du vælge et ovalt spejl. De bløde kanter er et spændende alternativ til det klassiske firkantede spejl. Omvendt kan et rektangulært spejl fremhæve lige linjer, hvis håndvasken er firkantet, eller badeværelset har aflange fliser.
Husk god udsugning på badeværelset
Ét er, at du har et spejl uden dug på. Men du bør stadig sørge for god udluftning, hvis du vil helt af med fugten. Her er det en dårlig idé bare at lade døren til badeværelset stå åbent, da det får fugten til at sprede sig til resten af hjemmet. Og så er du faktisk ikke kommet af med vandet; du har bare flyttet det.
I stedet bør du sørge for udluftning på badeværelset. Det kan enten være naturlig udluftning – for eksempel ved at åbne vinduet – eller mekanisk, såsom et ventilationsanlæg.
Med mekanisk ventilation til badeværelset er, at udluftningen sker automatisk. Du kan vælge at styre anlægget manuelt ved at tænde og slukke på en kontakt. Ulempen er, at du kan glemme at tænde for ventilatoren. Men det betyder også, at du helt selv kan bestemme, hvornår ventilatoren skal være tændt. Og det kan være rart, når du synes, anlægget har larmet lidt for længe.
Hvis du foretrækker ikke at løfte en finger, er der også ventilation, der er styret af et bestemt tidsrum. Anlægget er typisk koblet til det elektriske lys, så det starter, når du tænder lyset på badeværelset, og slukker igen efter et bestemt stykke tid. En tredje og populær mulighed er ventilation, der starter, når luftfugtigheden overstiger et bestemt niveau og slukker igen, når luftfugtigheden er under niveauet.
Flere anbefaler også at bruge barbercreme eller barberskum, hvis spejlet dugger, og du ikke har varme i spejlet.
Rengør spejlet rigtigt
Badeværelset er et af de rum, vi bruger allermest. Det er her, vi går på toilet, børster tænder, gør os i stand og vasker os. Derfor kommer der hurtigt bakterier og snavs, hvis vi ikke gør rummet rent.
Når du skal rengøre spejlet i badeværelset, vil du formentlig ty til glasrens, som du sprayer direkte på spejlet for herefter at tørre overfladen af med et viskestykke eller en klud. Men du risikerer at ødelægge spejlets belægning. Derfor bør du bruge en mikrofiberklud, som du sprayer let med dit rengøringsmiddel. Tør herefter spejlet af i s-formerede bevægelser. På den måde slipper du for støv og kanter på spejlet.
Flere anbefaler også at bruge barbercreme eller barberskum, hvis spejlet dugger, og du ikke har varme i spejlet. Ja, du læste rigtigt. Barbercreme danner nemlig en tynd film over spejlets overflade. Prøv at smøre lidt barberskum på, og tør det bagefter af med en tør klud – næste gang, du bader, dugger spejlet næsten ikke.