6 tips til at spare på vandet
Hvorfor skal man spare på vandet?
Der er mange gode grunde til, at du bør spare på vandforbruget. Samtidig er der en økonomisk gevinst at hente, da du kan reducere din vandregning med mange procent.
Er du i tvivl om, hvordan man sparer på vandet? Det er faktisk slet ikke så besværligt, som det lyder. Der skal nemlig ikke mere end et par simple justeringer af dine vaner til, før du oplever en markant forskel. Her følger en række råd til at reducere vandforbruget, som du nemt kan implementere i hverdagen.
1: Tag kortere brusebade
Ét af de steder, hvor der er meget at hente, når du vil spare på vandet, er dine brusebade. Mange bruger brusebadet til at stresse af om morgenen, men som de fleste nok ved, er det ikke nogen god idé at lade vandet løbe for længe. Du kan nemlig spare mange liter vand om dagen, hvis du og de øvrige beboere i husstanden tager kortere brusebade.
Et brusebatteri bruger typisk 10-20 liter vand i minuttet. Det betyder, at du bruger mellem 150-300 liter vand, når du tager et brusebad på 15 minutter. Korter du dit brusebad ned til fem minutter, bruger du i stedet mellem 50-100 liter vand. Du kan derfor reducere dit vandforbrug og din vandregning markant.
2: Reparér den dryppende hane
Har du en hane, der drypper? Så er det med at få den fikset i en fart. En dryppende hane er ikke alene irriterende at høre på – den er også en direkte kilde til et øget vandforbrug, som i sidste ende kan blive dyr for dig selv.
Faktisk kan du spare omkring 15 liter vand om dagen alene ved at fikse en dryppende hane. Det svarer til omkring 5.500 liter vand om året, som forsvinder ned i kloakken, hvor ingen har glæde af den.
Heldigvis skal der ikke den store gør-det-selv-snilde til at reparere en dryppende hane, og i langt de fleste tilfælde kan du klare det selv. Du skal derfor ikke bruge penge på at involvere en blikkenslager i projektet.
Hvis du holder dig selv på dydens smalle sti og slukker vandet, når du børster tænder, bør du altså lægge kræfter i at lære husstandens øvrige beboere, at det er vejen frem.
3: Luk for hanen, når du ikke bruger vandet
Er du typen, der lader vandhanen løbe, imens du børster tænder eller sæber hænderne ind? Det er der ingen grund til. Særligt ikke, hvis du vil spare penge på vandregningen. Børster du tænder i to minutter hver dag, imens du lader vandet løbe, så bruger du omkring 20 liter vand om dagen blot på at børste tænder.
Er der flere personer i husstanden, kan du gange tallet op. Så hvis du selv holder dig på dydens smalle sti og slukker vandet, når du børster tænder, bør du altså lægge kræfter i at lære husstandens øvrige beboere, at det er vejen frem.
4: Vaske- og opvaskemaskine bør være fyldt op
Hvis du vil spare på vandet, bør du sigte efter at fylde maskinerne helt op – og det gælder både for vaskemaskinen og opvaskemaskinen. Begge maskiner bruger meget vand, og de bruger lige så meget, hvis maskinen ikke er helt fyldt op. Det kan derfor godt betale sig at spare de halve vaske, hvis du vil gøre noget godt for din pengepung.
På den måde kan du spare mange liter vand på årlig basis. Det gælder især, hvis dine maskiner ikke er vandeffektive. Vasker du for hele husstanden på samme tid, er denne justering nemmere at indarbejde i dagligdagen, da det kræver mindre at fylde maskinerne op, end hvis du bor alene.
5: Udskift dine ældre apparater til moderne teknologi
Det er vigtigt, at du sørger for at optimere dit hjem, hvis du vil spare penge på vandregningen. Du bør derfor undersøge udvalget grundigt, når de gamle husholdningsapparater og -produkter er udtjente. I mange tilfælde kan du også spare på vandet ved at udskifte dine apparater, selvom de stadig virker.
Du kan blandt andet investere i vandbesparende brusesæt, toiletter, vandhaner, opvaskemaskiner og vaskemaskiner. Herudover kan du reducere elregningen, hvis du udskifter de gamle husholdningsapparater med nyere modeller, som generelt er mere energieffektive end de ældre.
6: Aflæs vandmåleren jævnligt
Det er nemmere at holde vandforbruget til et minimum, hvis du holder øje med, hvor meget vand du bruger. Hvis ikke dit hjem allerede er udstyret med en vandmåler, er det derfor en god idé at investere i en. Så kan du med jævne mellemrum tjekke, hvor meget vand du har brugt – og hvor meget vand du har sparet.
Når du ved nøjagtigt, hvor meget vand du betaler for, er det nemmere at spare på vandet. Samtidig fungerer vandmåleren som et effektivt værktøj, når de øvrige medlemmer i husstanden skal uddannes i, hvordan man sparer på vandet. Brug eventuelt en gevinst som gulerod, hvis der bliver brugt under en bestemt mængde vand på en måned.