10 gode råd til valg af fliser på badeværelset
Fliser på badeværelset? Skal du i gang med en renovering af badeværelset eller har du et helt nyt badeværelse, du skal i gang med indretningen af, er det et helt logisk spørgsmål. For traditionelt har vi danskere fliser på badeværelset. Spørgsmålet er bare, hvor og hvor stor en del af badeværelset, der skal være fliser på. Få ny badeværelse-inspiration her!Fliser har altid spillet en vigtig rolle på danske badeværelser. Men hvor meget af badeværelset, skal være dækket af fliser, hvilken størrelse skal fliserne have, skal de være ensfarvede, glaserede, mønstrede eller havde relieffer, og hvor brede og hvilken farve fugerne mellem fliserne skal du vælge. Har du allerede styr på, hvad du er på udkig efter, så se alle fliser og klinker her.
Det er mange spørgsmål at tage stilling til. Men vil du have det helt rigtige look på dit badeværelse, er det nogle af de parametre, du er nødt til at forholde dig til, når du skal vælge fliser til badeværelset. For dit valg af fliser og fuger kan have stor indflydelse på det færdige resultat.
God rådgivning er alfa og omega
Det allerbedste råd vi kan komme med, når det gælder valg af fliser i badeværelset, er at søge rådgivning hos folk, der har stor erfaring med fliser. Dels kan de redde dig fra de værste brølere, og dels kan de se nogle muligheder, som vi almindelige mennesker bare ikke kan – simpelthen fordi vi ikke har erfaringen.
Rådgivningen skal komme fra uddannede fagfolk, der rent faktisk har praktisk erfaring med fliser. Det diskvalificerer ikke nødvendigvis ekspedienten nede i det lokale byggemarked. Men en forretning, der har specialiseret sig i fliser, eller en murer som har arbejdet med fliser i mange år, er nok et bedre bud.
Spørg gerne flere til råds. For ligesom med alt andet, har personlige præferencer for stil, materialer og så videre altid indflydelse på de råd, de forskellige fagfolk giver.
Hvilken stil skal dit badeværelse være i?
Netop stilen har stor betydning for, hvilke fliser du skal vælge. Den vil i nogen grad være dikteret af, hvilke indretningstrends der er oppe i tiden netop nu. Så netop her skal du være ekstra opmærksom. For ikke alle trends og design er lige eviggrønne.
Bare tænk på de grønne og brune badeværelser fra 1970’erne. De er gået fra at være vildt moderne over i en periode at være totalt kitschede og til at have fået en lille renæssance hen over de seneste år. Så det har ikke altid været med lige stor stolthed ejerne har sendt gæsterne ud på toilettet. Derfor er det sikre stilvalg det klassiske, eviggrønne design, når du vælger fliser til badeværelset – hvad klassisk stil så er for dig.
Generelt kan stilen på badeværelset deles op i fire forskellige kategorier:
- Den klassiske med ensfarvede fliser i glatte overflader eller med klassiske mønstre eller border.
- Den minimalistiske uden overflødige detaljer, hvor regulære, enkle fliser med rette, lidt skarpe hjørner og rette linjer er i højsædet.
- Den organiske, hvor der er tænkt i bløde, afrundede former og hjørner og glatte overflader.
- Det rustikke, hvor overfladen er mere rough og ujævn, kanterne mere optrukne og materialernes naturlige farver og tekstur træder tydeligt frem.
Holder du dig inden for en af disse fire stilarter, når du skal vælge fliser til badeværelset, vil du have et badeværelse, der ser lige så moderne ud om 20 år, som det gør i dag.
Fliser i hele rummet eller på udvalgte steder?
Det næste store spørgsmål, du skal have fundet et svar på, er, hvorvidt der skal være fliser overalt på gulv og vægge, eller der kun skal være fliser på de steder, hvor der er rindende vand. F.eks. i brusenichen, rundt om badekarret og bag håndvasken.
Vælger du fliser overalt, bliver udtrykket på badeværelset oftest noget tungere, end hvis du kun vælger at sætte fliser op der, hvor de beskytter væggen mod at komme i kontakt med det rindende vand.
Vælger du at køre med oppudsede eller vandskurede vægge i badeværelset uden for vådzonerne, bemærker du fliserne i vådzonerne meget mere. Alternativt kan du vælge større fliser på hele gulvet – og måske væggen i resten af badeværelset – og så mindre fliser i f.eks. brusenichen og bag håndvasken. Det giver næsten samme ro og samme fremhævelse af fliserne i vådzonen.
Valget er dit – og vigtigt, alt efter hvilket indtryk du går efter, at dit badeværelse skal give. Her går de fleste i dag efter roen, fordi mange ønsker at skabe ikke bare et badeværelse, men et wellness-refugium de kan lade op i og trække sig tilbage til i deres stressede hverdag.
Størrelsen på fliserne
Der var engang, hvor tommelfingerreglen var, at store badeværelser skulle have fliser i store størrelser, mens mindre og små badeværelser skulle have små fliser.
Men det begrænser i den grad dine muligheder for at skabe det look i badeværelset, som du drømmer om. Så glem alt om det.
Rummets størrelse
F.eks. giver store fliser på gulvet i et lille badeværelse mere ro på indtrykket, fordi gulvet i højere grad virker som en mere samlet overflade. Omvendt understreger små fliser i et stor badeværelse størrelsen på rummet – netop fordi der er så mange fliser.
Problemet med store fliser er til gengæld, at de kræver et mere jævnt gulv, hvis de skal ligge helt plant. Samtidig bliver et afløb midt i badeværelsesgulvet tit en udfordring, fordi det bliver sværere at skabe fald hen til afløbet med store fliser. Medmindre du planlægger fliserne, så der er fire store fliser, der støder sammen netop der, hvor afløbet er.
Her giver små fliser bedre mulighed for at tilpasse fliserne til eventuelle ujævnheder i gulvet, ligesom det er nemmere at lave fald på fliserne omkring afløbene. Samtidig virker gulvet ikke nær så glat at gå på – specielt når det er vådt – fordi du oftere ender med at stå med fødderne hen over en samling i badeværelsesgulvet, når du bruger små flisestørrelser.
Rummets dimensioner
I et kvadratisk rum understreger kvadratiske fliser rummets form, mens rektangulære fliser kan hjælpe med at give et visuelt indtryk af enten et længere eller bredere rum. Tilsvarende kan du ændre på bredde og længdeindtrykket i rektangulære rum ved at vende retningen på rektangulære fliser, så de enten forstærker eller bryder rummets form.
Skæve vinkler og fugeretningen
Er der skæve vinkler i badeværelset eller noget af inventaret, kan det være en god ide at lægge fliserne, så de følger den vinkel, der er skæv eller det, der ”stikker ud” i indretningen.
Understreg eventuelt skævheden ved at vælge rektangulære fliser, der følger skævheden i længderetningen.
Står møblerne på gulvet eller hænger de på væggen?
Står badeværelsesmøblerne på gulvet, skal du så vidt muligt prøve, om du kan ramme hjørnerne på dem med en fuge. Det giver det mest harmoniske og helstøbte indtryk. Tilsvarende kan du bruge rektangulære fliser i samme længderetning som møblerne, til at få dem til at virke længere.
Hænger møbler og toilet på væggen, slipper du for at tage hensyn til dette i din placering af fliserne – og får en meget lettere rengøring. Samtidig gør ophængte badeværelsesmøbler små badeværelser større.
Materialevalg – hvilken type fliser vil du have
Grundlæggende set kan du vælge mellem to forskellige typer fliser: Fliser i natursten eller keramiske fliser. De første er lavet af sten, der er hugget direkte ud af klippen et eller andet sted. De andre er skabt af ler og andre materialer og brændt på samme måde som andre former for keramik.
Natursten er mere skrøbelige
Natursten er det oplagte valg til det rustikke badeværelse. For oftest vil både overfladen og mønsteret på fliserne være rustikt at mærke og se på. Samtidig er der noget fascinerende ved, at de mønstre, farveskift og så videre, der er i fliserne, er skabt af årtusindernes forandringer i jordlagene som følge af jordskælv og andre geologiske sætninger.
Ulempen er, at fliser i natursten ikke kan tåle lige så meget som de keramiske fliser. Derfor bliver de lettere ridsede, og du skal passe mere på med, hvordan du rengør dem, samt hvad du spilder på dem. Bruger eller spilder du syre på dem, vil det oftest kunne ses på fliserne for evigt.
Samtidig skal du oftest vedligeholde overfladen på fliserne regelmæssigt, hvis du vil sikre dig, at de bevarer deres flotte udseende.
Keramiske fliser er mere holdbare
Keramiske eller porcelænsfliser er både meget stærkere og oftest også frostsikre – ikke at det sidste har den store betydning, når de skal ligge i badeværelset. Men det er en god rettesnor for, hvor solide fliserne er, når du skal vælge dem.
Keramiske fliser er for det meste sværere at ridse. Samtidig kan de tåle stort set alle rengøringsmidler og tåler også syre i moderate mængder. Endelig er de nemme at gøre rent, og kræver ikke særlig pleje eller vedligehold. Så også der, har de nogle klare fordele i forhold til naturstenene.
Derudover er der masser af forskellige design og størrelser, du kan vælge imellem. Så i forhold til det mere ukontrollable, men helt naturlige look på natursten, kan du med keramiske fliser får knivskarp regelmæssighed, alle de farvenuancer og mønstre du drømmer om, og lige den overflade du synes er pænest på dine fliser.
Andre flisetyper
Til f.eks. brusenichen kan du også vælge at gå en anden vej. Nemlig ved at opbygge den i glassten. Det er murstenslignende sten i gennemsigtigt glas, der kan sættes oven på hinanden og dermed danne de ydre vægge i brusekabinen. På grund af glasstenenes opbygning er de dog ikke totalt gennemsigtige.
Det er giver en lidt fræk og flot effekt, der samtidig giver mere lys i brusenichen. De kan også bruger til at få brusenichen til at stå tydeligere frem i indretningen, hvis du f.eks. har et flot og klart lys i den om aftenen – eller et farvet.
Endelig kan du vælge såkaldte mosaiksten. Det er små keramiske fliser i ned til 1 x 1 centimeters størrelse, som du kan sætte både på vægge og gulve. Igen fås de i forskellige farver, eller med mønstre i mosaikken opbygget ved at give hver af de små fliser en bestemt farve.
Flisernes overflade, farve og glans
Det allerbedste råd vi kan komme med, når det gælder valg af fliser i badeværelset, er at søge rådgivning hos folk, der har stor erfaring med fliser.
Farverne på fliserne er nok den faktor, der har den største indflydelse på helhedsindtrykket i dit badeværelse. Lyse farver giver indtryk af et større, mere åbent og imødekommende badeværelse. Tilsvarende gør mørke farver badeværelset mindre, mere huleagtigt og – med den rigtige belysning – også mere hyggeligt og romantisk.
Mørke fliser er dog sværere at holde og skal rengøres oftere. For både snavs og kalk ses tydeligere på den mørke overflade, end det gør på de lysere fliser.
Vælger du en meget glansfuld overflade på fliserne, får du en bedre fordeling af lyset i badeværelset. Men til gengæld skaber du også en masse lysreflekser, der kan være noget ukontrollable i hverdagen. Det kan give problemer, både når du spejler dig, og når du kigger rundt i badeværelset.
Blanke, glansfulde fliser kan også anvendes til at gøre rummet større, og får det til at virke mere eksklusivt. Omvendt gør mere matte fliser og glansløse fliser rummet mindre – og giver et mere rustikt udtryk.
Mønster på fliserne
En anden vigtig overfladedetalje er mønstre på fliserne. Her findes der masser af bud på både regelmæssige mønstre, og mere uregelmæssige mønstre. Desuden har du mulighed for at skabe egne mønstre ved at vælge forskellige farvede fliser, som du sætter op i et mønster. Eller ved at vælge fliser i en farvet og en mønstret version. F.eks. en hvid flise og en hvid flise med f.eks. en lille rose eller en anden dekoration.
Problemet med både mønstre og dekorationer er dog, at de oftest er modebestemte og hurtigt kommer til at virke gammeldags og umoderne. Mange ender derfor tit med at blive trætte af mønstrede eller dekorerede fliser.
Vil du have mønstre ind på dit badeværelse, som du nemt kan skifte ud, når de bliver umoderne? Så kan du vælge at stoppe fliserne i omkring 1,7 til 2 meters højde og så sætte mønstret tapet op for resten. Eller sætte mønstret tapet i stedet for fliser på de dele af væggen, der ikke ligger i vådzone. Det er væsentlig nemmere at skifte ud, når du en dag bliver træt af mønsteret.
Kontrast
Kontrasten mellem farver, glans og fliserens størrelse, samt farven på dit badeværelsesinventar er med til at skabe dynamik i badeværelset.
Her er det sikre valg at vælge hvid porcelæn til vaske og kummer – eller sorte, hvis det giver en mere spændende kontrast til fliserne og resten af indretningen. Men vær forsigtig med at vælge farvet sanitet. Der kan gå rigtig mange år, før dette års modefarve bliver moderne i badeværelsesindretningen igen.
Form og struktur
Grundlæggende set kan du have to forskellige former på fliserne i dit badeværelse: Kvadratiske eller rektangulære. Oftest er dimensionerne på de rektangulære oftest lavet, så de er omkring 2,5 gang så lange, som de er brede.
Her har vi allerede været inde på, hvordan kvadratiske fliser giver et mere roligt og ensformigt udseende, mens de rektangulære fliser kan bruges til at ændre på oplevelsen af rummets størrelse.
Tilsvarende kan rektangulære fliser på højkant på væggen gøre rummet højere og væggene smallere, mens rektangulære fliser i længderetningen på væggen, gør rummet længere og lavere.
Du kan også få forskellige strukturer på fliserne. Her kan du vælge mellem alt lige fra helt regelmæssige, riflede strukturer og til mere organiske og uregelmæssige. På gulvfliser er strukturen med til at gøre fliserne mere skridsikre at gå på – især når de er våde.
På væggene er det med til at give væggen noget karakter og gøre den spændende at røre ved. Samtidig kan strukturen på fliserne være med til at understrege et mere rustikt look i badeværelset.
Fugernes retning og gennemføringer
Noget der for alvor fanger øjet i badeværelsesdesignet, er fugernes retning, samt hvordan de passer sammen med rummets hjørner, møblerne i badeværelset og hvorvidt de er ført videre fra gulvet og op på væggen.
Her er det vigtigt, at alle de naturlige linjer som badeværelses hjørner og møbler skaber, føres videre i både fugerne mellem fliserne på gulvet og væggene. Ellers brydes linjerne og det er noget, der for alvor giver et mere uroligt og rodet udtryk. Oftest kan vi ikke sætte fingeren på det, indtil nogen udpeger det for os. Men ubevidst går vi efter gennemførte linjer – og alt andet får vores underbevidsthed til at studse og blive stresset.
Samtidig kan fugernes forløb – som vi tidligere har været inde på – være med til at ændre vores opfattelse af rummets størrelse. I et lille badeværelse kan du f.eks. gøre det større, ved at lægge fliserne diagonalt, så du får diagonale fuger i badeværelsesgulvet.
Overvej også at bruge en mørk fuge til lyse fliser. Det giver et helt, helt andet indtryk end det traditionelle valg med lys fuge.
Rengøring
Generelt gør fliser det nemmere at rengøre badeværelset i forhold til, hvis du har en oppudset, malet væg, eller har valgt en tapetløsning til den del af væggen, der ikke ligger inden for vådzonen.
Men selv om det er meget nemmere og hurtigere at tørre fliserne over, er der nogle detaljer, du bør være opmærksom på. F.eks. har vi allerede været inde på, at mørkere fliser kræver mere rengøring end lyse, fordi du ser skidt og kalkaflejringer nemmere.
Tilsvarende er fliser i natursten vigtigere at få gjort regelmæssigt rent, fordi du – hvis fliserne ikke er overfladebehandlede – risikerer at skidt, farve og eventuelle kemikalier kan beskadige overfladen eller trænger ned i flisen. Du skal også regne med at skulle bruge et gulv- eller fliseplejemiddel regelmæssigt til vedligeholdelse af naturstensfliserne.
Men hensyn til gulvet, kan du tit klare dig med en almindelig støvsugning. Men skal flisegulvet holdes pænt, skal du regne med en guldvask hver eller hver anden uge.
Endelig er der fugerne mellem fliserne. Dem skal du være ekstra meget over, hvis du vil holde dem pæne. Regn med at skulle vaske dem med en særlig fugerens en gang hver tredje måned eller hvert halve år, hvis du vil undgå at skidt og møg sætter sig i fugen.
Vi sælger alt det andet til dit badeværelse hos BilligVVS.dk
Hos BilligVVS.dk sælger vi fliser og klinker i mange forskellige materialer. Deruodver sælger vi alt det inventar, der gør badeværelset anvendeligt. Tjek vores store udvalg af alt lige fra håndvaskarmaturer over brusesystemer og badeværelsesmøbler og til toiletter i vores store Badeværelse-sektion.