Dette kan du gøre, hvis din radiator ikke varmer
Er din radiatoren iskold, selvom du har skruet helt op på termostaten? Der er typisk tre årsager til, at din radiator ikke varmer. Heldigvis kan du nemt selv fikse disse problemer – også selvom du ikke er den fødte handyman.Typiske årsager til, at radiatoren forbliver kold:
-
Ventilnålen sidder fast
-
Pakdåsen skal udskiftes
-
For meget luft i radiatoren
Vi kender det alle. Den første kolde vintermorgen har ramt, og det er tæt på umuligt at tvinge kroppen ud fra den varme dyne. Det er tid til, at radiatoren skal tændes – muligvis for første gang i flere måneder – og det kan kun gå for langsomt.
Der er bare ét problem. Radiatoren forbliver iskold, selvom du har skruet helt op på termostaten. Panikken breder sig i kroppen. Skal du nu have fat i en VVS’er? Skal hele radiatoren skiftes ud? Men bare rolig! Problemet skyldes ofte én eller flere af tre simple årsager, som du heldigvis selv kan fikse.
Nedenfor guider vi dig til, hvad du konkret skal gøre for at løse hver af de tre typiske årsager, så du kan få gang i varmen igen. Hvis du bor til leje, vil vi anbefale, at du kontakter din udlejer, inden du forsøger at bekæmpe den kolde radiator.
Ventilnålen sidder fast
Når radiatoren ikke bliver ordentligt varm efter en lang sommerperiode, kan det skyldes, at ventilnålen har sat sig fast i pakdåsen. Dette er en af de mest klassiske syndebukke, da en fastgroet ventil forhindrer det varme vand i at løbe rundt i radiatoren. Dette problem viser sig typisk ved, at det kun er nogle af boligens radiatorer, der ikke bliver varme, mens andre radiatorer fungerer efter hensigten.
Problemet løses ved at massere eller motionere ventilen. For at komme til ventilen, skal du først tage termostaten af. Herefter kan du forsøge at trykke nogle gange på ventilen, indtil den løsnes. Brug evt. en mønt eller en flad skruetrækker. Sørg for at trykke helt lige og uden at være for voldsom, da ventilnålen ellers kan risikere at bøje.
Kommer ventilen ikke ud, kan du forsigtig trække i den med en tang. Ventilen skal kunne bevæge sig helt frit, og gør den ikke det, kan det være et tegn på, at du skal skifte pakdåsen.
Pakdåsen skal udskiftes
Pakdåsen er en messingkomponent, der er skruet sammen med ventilen, som er placeret under radiatortermostaten. Selvom du er lykkedes med at løsne den fastgroede ventil i pakdåsen, bør du alligevel overveje at udskifte den. Over tid samles der en del ir og smuds i pakdåsen, hvilket kun vil ophobe sig yderligere. Dette kan således være skyld i en endnu være fastgroning på et senere tidspunkt. Problemet kan altså nemt kommes i forkøbet ved at udskifte pakdåsen, hvilket kan gøres for ganske få penge.
Du udskifter pakdåsen ved at skrue den gamle af med en tang, hvorefter du monterer den nye. Husk at have en karklud klar, da der kan komme vand ud, når den afmonteres.
For meget luft i radiatoren
Ophobninger af luft i radiatoren, er en af de værste fjender, når varmen skal transporteres rundt. Luft i radiatoren kan typisk identificeres, hvis den ene del af radiatoren er varm, mens den anden ende er kold. Den kolde ende er sandsynligvis offer for en luftlomme. En andet tegn på luft i radiatoren kan være, at radiatoren siger gulpende lyde.
Luftlommerne kan kommes til livs ved at udlufte radiatoren.
1. Sluk centralvarmepumpen Før du starter med at udlufte radiatoren, må du slukke centralvarmepumpen. Når centralvarmepumpen er i gang transporteres luften konstant gennem systemet, hvilket kan besværliggøre udluftningen.
Hvis du bor i etageejendom må du dog gå direkte videre til trin 2, og starte med at forsøge at udlufte radiatoren.
2. Udluftning af radiator
Når radiatoren skal udluftes, skal du dreje udluftningsventilen mod uret. Husk at have en karklud eller et viskestykke parat. Hvis der først kommer luft ud, skal du vente et øjeblik og lade ventilen være åben, indtil der kommer vand ud. Når der begynder at komme vand ud, er radiatoren udluftet, og du kan lukke ventilen igen ved at dreje med uret. Hvis der ikke kommer vand ud, må der fyldes vand på cantralvarmeanlægget.
Bor du i en etageejendom er det dog ikke nødvendigvis nok at udlufte din egen radiator. Hvis der fortsat mangler varme i radiatoren, kan det skyldes luftlommer i installationen på etagerne over dig eller under dig. Her må du kontakte den person, som har adgang til centralvarmeanlægget med henblik på opfyldning af vand, eller du må kontakte dine overboer og underboer.
3. Genstart centralvarmepumpen Nu kan du igen tænde for din centralvarmepumpe, hvis du startede ud med at slukke den i trin 1.
Er der gang i radiatoren nu? Hvis ingen af disse metoder har afhjulpet problemet med den kolde radiator, er der desværre ikke nogen vej udenom at ringe til en fagmand.
Fiks radiatoren med nyt tilbehør